A diabetes kezelésének alappillére a diéta.‼ A diabetessel élő személyek dietetikai oktatását kizárólag szakképzett dietetikus végezheti a minisztérium által kiadott szakmai protokoll alapján!

A diabetes étrendje💙

Nézzük meg a diéta alapelemeit!👇

💙 Étkezz naponta többször, 2-3 óránként az orvos által beállított terápiának megfelelően!

💙 Kerüld a natív cukor fogyasztását / cukor, lekvár, méz, csokoládé, édesség /, helyette használj édesítőszert, cukormentes készítményeket, élelmiszereket !
💙 Az inzulinszükséglet napszakosan változik, ennek megfelelően a 3 főétkezés közül a reggeli tartalmazza a legkevesebb szénhidrátot, az ebéd a legtöbbet , a vacsora a kettő közötti mennyiséget. A terápiának megfelelően kisétkezés / tízórai, uzsonna, pótvacsora / is szerepeljen az étrendben!
💙 A meghatározott szénhidrát mennyiséget fogyaszd az egyes étkezésekre!
💙 Kombináld a gyors felszívódású / tej, joghurt, kefír, gyümölcs /szénhidrátokat lassú felszívódású / rozsos, korpás, teljes kiőrlésű pékáru, magas rosttartalmú kekszek, gabonafélék : köles, hajdina, quinoa, bulgur, barna rizs, teljes kiőrlésű tészta… / szénhidrátokkal !

💙 Kombinát diéta esetén, valamint, ha nem kedveled a rostdús készítményeket, a szénhidrát mellett elfogyasztott fehérje, zsír és rost / hús, hal, tojás, sajt, margarin, vaj, olaj, zöldség / lassítja a szénhidrát felszívódását!

A diéta mellett figyelj az életmódra is, a heti rendszeres testmozgás segít az optimális anyagcsere beállításában, fenntartásában !

A diabeteses étrend beállításához kérd dietetikus segítségét!

Törekedj a szövődmények elkerülésére!

Az orvos a megfelelő terápia felállításához együtt kell , hogy működjön a többi szakemberrel!

Figyelj az egészségedre! November a diabetes hónapja!💙

Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus 👩‍💻