Az utóbbi években világszerte előtérbe került a mediterrán országok táplálkozási szokásainak elsajátítása, alkalmazása. Ezen étkezési szokások fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében.

A mediterrán diéta

Forrás: pixabay.com

A mediterrán étrend elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását csökkenti, de a már kialakult kóros állapotok enyhítésében, gyógyításában is hatékony.

A mediterrán népek sok gyümölcsöt, zöldséget, olajos magvakat, száraz hüvelyeseket, tésztaféléket fogyasztanak.
A zsiradékok közül főként olívaolajat használnak, valamint jelentős mennyiségű halat esznek.
Az étkezési szokásokhoz hozzá tartozik a napi 1- 2 pohár jó minőségű bor fogyasztása is.

– A gabonafélék közül a durumbúzát használják. Ebből készítik a teljes kiőrlésű durum tésztát, amelynek jelentős a rost-, vitamin-, ásványi anyag tartalma. A rizses ételekhez tesznek különböző zöldségeket, a tenger gyümölcseit. A burgonyát főként héjában sütik, ezáltal a hasznos tápanyagok benne maradnak. A köretekbe, salátákba, desszertekbe tesznek olajos magvakat, amelyek jelentős vitamin, ásványi anyag, rost források.

– Naponta többször fogyasztanak gyümölcsöket, zöldségeket különböző formában elkészítve. Kedveltek a nyersen, öntet nélkül készített saláták, valamint a grillezett zöldségek.

– Kevés vörös húst fogyasztanak, halat viszont naponta többször is. A tengeri halak jelentős omega-3 zsírsav források, amely csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

– A tejtermékek közül fogyasztják az alacsony zsírtartalmú mozzarellát, ricottát.

– A tojásból hetente legfeljebb 4 db- ot fogyasztanak, ezáltal csökken a magas koleszterinszint kialakulásának kockázata.

– A hidegen sajtolt olajok – olívaolaj- tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat; növényi szterint, amelyek nem emelik a koleszterinszintet.

– Az ételek sózására tengeri sót használnak, illetve a fűszernövények a jelentős ásványi anyag, vitamin tartalmuk mellett só helyettesítő szerepet is betöltenek .

Bátran próbáljuk ki a mediterrán étrendet, segítsük szív-, érrendszerünk; szervezetünk egészségének fenntartását!
A finom, ízletes, egészséges ételek fogyasztása mellett, csökken a rossz kedvünk, javul az immunrendszerünk állapota, ezáltal számos „ civilizációs „betegség kialakulását megelőzhetjük!

A mediterránum zöldségeit, gyümölcseit helyettesítsük a hazai, idény jellegű termékek fogyasztásával!

Jó étvágyat és egészséget kívánok !!!
Dormánné Szabó Brigitta dietetikus