A levendula (lavandula angustifolia) a Földközi-tenger vidékéről származik, hazánkban  is  termesztett növény. Félcserje, amelynek virágzata füzérre emlékeztet, egymás feletti virágörvek alkotják. A virágzatát használják különböző formákban elkészítve.

Hatóanyaga: illóolaj, cseranyag, szaponin, glikozid, kumarin

Belsőleg és külsőleg is alkalmazzák.

Belsőleg:

– nyugtató, feszültségoldó

-bélgörcs, puffadásgátló, bélfertőtlenítő

– epetermelést serkentő, epehajtó

– ideges szívpanaszokban nyugtató hatású

– enyhe vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő

Külsőleg:

– szeszes oldata bedörzsölő reumás panaszok esetén

– antiszeptikus hatású

– forrázata nyugtató hatású

– molyűző 

 A szárított levendula felhasználása:

A levendula szárak csokorba szedése után fejjel lefelé lógatva szárítják. Majd  változatos formában használják fel: tea készítésére, fürdővízhez,  illetve fűszerként ételek, sütemények készítéséhez is. Számos kozmetikum alapanyagaként alkalmazzák.

A belőle készített illóolaj aromalámpában párologtatva nyugtató, feszültségoldó hatású. Színpompás virágzatából  szemet gyönyörködtető dekoráció készíthető.

Alkalmazása előtt mindig kérjenek segítséget szakembertől!

Dormánné Szabó Brigitta dietetikus

forrás: konnektiv.hu

forrás: konnektiv.hu