A levendula (lavandula angustifolia) a Földközi-tenger vidékéről származik, hazánkban is termesztett növény. Félcserje, amelynek virágzata füzérre emlékeztet, egymás feletti virágörvek alkotják. A virágzatát használják különböző formákban elkészítve.
Hatóanyaga: illóolaj, cseranyag, szaponin, glikozid, kumarin
Belsőleg és külsőleg is alkalmazzák.
Belsőleg:
– nyugtató, feszültségoldó
-bélgörcs, puffadásgátló, bélfertőtlenítő
– epetermelést serkentő, epehajtó
– ideges szívpanaszokban nyugtató hatású
– enyhe vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő
Külsőleg:
– szeszes oldata bedörzsölő reumás panaszok esetén
– antiszeptikus hatású
– forrázata nyugtató hatású
– molyűző
A szárított levendula felhasználása:
A levendula szárak csokorba szedése után fejjel lefelé lógatva szárítják. Majd változatos formában használják fel: tea készítésére, fürdővízhez, illetve fűszerként ételek, sütemények készítéséhez is. Számos kozmetikum alapanyagaként alkalmazzák.
A belőle készített illóolaj aromalámpában párologtatva nyugtató, feszültségoldó hatású. Színpompás virágzatából szemet gyönyörködtető dekoráció készíthető.
Alkalmazása előtt mindig kérjenek segítséget szakembertől!
Dormánné Szabó Brigitta dietetikus
forrás: konnektiv.hu
forrás: konnektiv.hu