Egészséges, vagy egészségtelen?
A kókuszolajban könnyen emészthető, közepes lánchosszúságú zsírsavakat tartalmazó trigliceridek (MCT zsírok) találhatók.
Forrás: pixabay.com
Az emésztési, zsírfelszívódási problémákkal küzdőknek, a májbetegeknek a mérsékelt fogyasztása javasolt az alultápláltság megelőzése érdekében.
A kókuszzsír telített zsírsavakban gazdag, hazánkban szilárd, a kókuszpálma termőhelyén, a trópuson folyékony halmazállapotú, olvadáspontja 24ºC.



Kizárólagos, egyedüli zsírforrásként való fogyasztásuk toxikus lenne a májra nézve.


A szervezetre kifejtett hatásai:


Kedvezőbb hatás volt megfigyelhető az összes, LDL-, HDL-koleszterint tekintve, amennyiben a kókuszolajat részben, vagy teljes egészében telítetlen zsírsav-forrásokkal / növényi olajok / helyettesítették.




A kókuszzsír, kókuszolaj további egészségre kifejtett hatásának bizonyítására további, nagyszámú kutatási eredmény szükséges!
Figyelj a gondosan összeállított, változatos étkezésre!
Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus, sport-specifikus dietetikai szakember
Forrás: TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA
HÍRLEVÉL 8. ÉVFOLYAM, 10. SZÁM – 2015. OKTÓBER