A csontritkulás- a „néma járvány „- nemtől, életkortól független egészségügyi probléma.

A megelőzés kiemelt szerepet játszik a csontegészség fenntartásában.

💚A primer prevenció célja az optimális csúcscsonttömeg elérése a gyermek- és serdülőkorban a fiatal felnőttkorig.

💚A szekunder prevenció célja a csontvesztés lelassítása felnőttkorban.

Október 20. a Csontritkulás Világnapja

Az életmód, a táplálkozás és a testmozgás fontos szerepet játszik mind a megelőzésben, mind a kialakult osteoporosis kezelésében.
A megelőzés során figyeljünk a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás / Okostányér ajánlásai / fenntartására.🥛🥗🍐🥙

A kialakult csontritkulás esetén az optimális energia – és táplálékbevitel mellett javasolt a kalciumban gazdag étrend követése / sovány tej, tejtermék, kalciummal dúsított élelmiszerek, spenót, zabpehely, hal; kalciumban gazdag ásványvizek Kékkúti, Mohai Ágnes, Apenta …/, szükség esetén D-vitamin kiegészítéssel.

A csontanyagcsere fenntartásában a megfelelő kalcium- és foszforbevitel mellett fontos szerepe van a napi ajánlott mennyiségű magnézium / zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök, száraz hüvelyesek, gabonafélék /, C-vitamin / zöldség, gyümölcs /, B-vitamin csoport / gabonafélék, olajos magvak, húsok /, az A-vitamin / máj, tojássárga, tej, tejtermék / és a K-vitamin / káposztafélék, máj, sötétzöld levelű zöldségek / bevitelnek is.

A kalcium felszívódását segítő tényezők:
🔸D-vitamin bevitel / máj, belsőségek, halmáj, dúsított margarin, tojássárga /.
🔸Laktóztartalmú élelmiszerek fogyasztása / tej, tejtermék /.
🔸A savas közeg.
🔸A rendszeres fizikai aktivitás, sport.

A kalcium hasznosulását gátló tényezők:
🔸A túlzott fehérjebevitel.
🔸A túlzott foszforbevitel / üdítőitalok, cola, hús, húskészítmény, belsőség, száraz hüvelyesek, olajos magvak, készételek, konzervek, ömlesztett sajtok nagy mértékű fogyasztása /.
🔸A túlzott zsiradékfogyasztás.
🔸A kevés D-vitamin bevitel.
🔸A kevés mozgás.
🔸A dohányzás, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás.

A növényekben található oxál- / rebarbara, sóska, spenót / és fitinsav / száraz hüvelyesek / csökkenti az ételekből a kalcium felszívódását.

Ügyelj a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra! 🫐🥦🍞🧀🍗🚴‍♀️

Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus 👩‍💻