A csontritkulás- a „néma járvány „- nemtől, életkortól független egészségügyi probléma.
A megelőzés kiemelt szerepet játszik a csontegészség fenntartásában.
Forrás: egeszsegdietetika.hu
Az életmód, a táplálkozás és a testmozgás fontos szerepet játszik mind a megelőzésben, mind a kialakult osteoporosis kezelésében.
A megelőzés során figyeljünk a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás / Okostányér ajánlásai / fenntartására.
A kialakult csontritkulás esetén az optimális energia – és táplálékbevitel mellett javasolt a kalciumban gazdag étrend követése / sovány tej, tejtermék, kalciummal dúsított élelmiszerek, spenót, zabpehely, hal; kalciumban gazdag ásványvizek Kékkúti, Mohai Ágnes, Apenta …/, szükség esetén D-vitamin kiegészítéssel.
A csontanyagcsere fenntartásában a megfelelő kalcium- és foszforbevitel mellett fontos szerepe van a napi ajánlott mennyiségű magnézium / zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök, száraz hüvelyesek, gabonafélék /, C-vitamin / zöldség, gyümölcs /, B-vitamin csoport / gabonafélék, olajos magvak, húsok /, az A-vitamin / máj, tojássárga, tej, tejtermék / és a K-vitamin / káposztafélék, máj, sötétzöld levelű zöldségek / bevitelnek is.
A kalcium felszívódását segítő tényezők:
D-vitamin bevitel / máj, belsőségek, halmáj, dúsított margarin, tojássárga /.
Laktóztartalmú élelmiszerek fogyasztása / tej, tejtermék /.
A savas közeg.
A rendszeres fizikai aktivitás, sport.
A kalcium hasznosulását gátló tényezők:
A túlzott fehérjebevitel.
A túlzott foszforbevitel / üdítőitalok, cola, hús, húskészítmény, belsőség, száraz hüvelyesek, olajos magvak, készételek, konzervek, ömlesztett sajtok nagy mértékű fogyasztása /.
A túlzott zsiradékfogyasztás.
A kevés D-vitamin bevitel.
A kevés mozgás.
A dohányzás, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás.
A növényekben található oxál- / rebarbara, sóska, spenót / és fitinsav / száraz hüvelyesek / csökkenti az ételekből a kalcium felszívódását.
Ügyelj a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra!
Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus