A közönséges spárga a spárgafélék családjába tartozik.
A spárgát már az óegyiptomiak is használták. Írásos formában elsőként Hippokratész munkáiban lelhető fel, ebben a korban főként a gyógyhatása miatt alkalmazták, ételként először a rómaiak fogyasztották.

Magyarországon őshonos növény, először a 15-16. században kezdték felfedezni, majd az 1920 -as években kezdték el az üzemi termesztését.
A spárga megvastagodott, zsenge hajtása fogyasztható, amelynek 93-95% a víztartalma.
A kalória- és szénhidráttartalma alacsony, az élelmi rost tartalma magas.; jól beilleszthető a fogyókúrás- , cukorbeteg-, koleszterinszegény étrendbe.
A vitamin- és ásványi anyagok közül főként az A-, B1-, B2-, C-, E vitamin, folsav, valamint a kalcium, foszfor, kálium tartalma jelentős. A spárga nátrium tartalma alacsony.
Vizelethajtó, méregtelenítő hatású. Nagymértékű fogyasztása a vesekő- és köszvényes megbetegedések esetén nem javasolt.
A színe alapján megkülönböztetünk zöld és halványított spárgát. A zöld spárga karotin és C-vitamin tartalma magasabb.

A spárga felhasználása változatos, készíthető belőle spárgakrémleves;előétel; saláták, köretek alkotóeleme lehet.

 
Fogyaszd változatosan!🥣
Dormánné Szabó Brigitta dietetikus