Újév napján a hagyomány szerint a lencséből készült ételek fogyasztása az elkövetkező évben segít a bőség, termékenység, gazdagság elérésében.
Íme két szerencsehozó étel:
Recept:
– 25 dkg lencse
– 20 dkg marhahús
– 1 fej vöröshagyma
– 2 db sárgarépa
– 2 db petrezselyemgyökér
– 1 db burgonya
– fűszerpaprika, babérlevél, kevés őrölt kömény, só, bors
– 1 evőkanál étolaj
A lencsét átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk 2- szeres mennyiségű vízbe, legalább 8 órán át.
A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, a fűszerpaprikával megszórjuk; hozzátesszük a megmosott, felkockázott húst , felöntjük annyi vízzel , amely ellepi és fedő alatt 1,5-2 órán át pároljuk.
A zöldségeket előkészítjük, felkockázzuk, a lencsét leszűrjük és a félig puha húshoz hozzáadjuk, ízesítjük, 1 liter vízzel felöntjük és készre főzzük.
Recept:
– 1 bögre vöröslencse
– 1 fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– oílvaolaj
– paradicsompüre
– spagetti
– babérlevél, só, bors, oregánó, bazsalikom
Az olívaolajon a megtisztított, megmosott , felkockázott hagymát üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a zúzott fokhagymát, ízesítjük. Hozzákeverjük az előkészített, beáztatott vöröslencsét, hozzáöntjük a paradicsompürét és készre pároljuk.
Kifőzött tésztával tálaljuk.
Jó étvágyat és sok szerencsét az elkövetkező esztendőre!❣️
Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus