Caponata alla siciliana , olasz különlegesség Lajos Mari konyhájából, icipici módosítással.
Forrás: egeszsegdietetika.hu
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g padlizsán
- 250 g paradicsom
- 250 g hagyma
- 3 szál szárzeller
- só, bors
- 50 g kimagozott olívabogyó
- 25 g kapribogyó
- 1+5 ek. olívaolaj
- 4 ek. vörösborecet
- 1 ek. cukor, vagy 2 ek . méz
- bazsalikomlevél
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A padlizsánt felkockázzuk, szűrőtálba tesszük, megszórjuk 1 ek. sóval, 30 percig pihentetjük, hogy a kesernyés levét kidobja.
A paradicsomokat forró vízbe tesszük, majd meghámozzuk. Félbevágjuk, kinyomkodjuk a magokat, a levét; a húsukat felkockázzuk. A hagymát, zellerszárat felkarikázzuk. Az olíva- és kapribogyót leszűrjük, majd durvára vágjuk.
Az 1 ek. olajat felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát 1 percig pirítjuk, majd fedő alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a szárzellert, paradicsomot, bogyókat és fedő nélkül , mérsékelt tűzön 10 percig főzzük.
A padlizsánt kinyomkodjuk, a maradék 5 ek. olajon fedő nélkül, mérsékelt tűzön aranybarnára sütjük. Hozzáadjuk a zöldségeket, a borecetet , a cukrot. Folyamatosan keverve addig főzzük, amíg a borecet elpárolog. Szükség szerint sózzuk a végén.
Én 1 ek. vörösbort kevertem a raguhoz az ecet helyett, valamint kihagytam a kapribogyót.
Tésztával, mártogatósként, köretként hús mellé is tálalható.
A végén bazsalikomlevéllel díszítettem.
Tésztához, parmezán sajttal megszórva tálald!
Nagyon finom, érdemes kipróbálni!
Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus