Caponata alla siciliana , olasz különlegesség Lajos Mari konyhájából, icipici módosítással.

Szicíliai padlizsánragu🍆

Hozzávalók 4 személyre:👇

  • 500 g padlizsán
  • 250 g paradicsom
  • 250 g hagyma
  • 3 szál szárzeller
  • só, bors
  • 50 g kimagozott olívabogyó
  • 25 g kapribogyó
  • 1+5 ek. olívaolaj
  • 4 ek. vörösborecet
  • 1 ek. cukor, vagy 2 ek . méz
  • bazsalikomlevél

Elkészítés:

 A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A padlizsánt felkockázzuk, szűrőtálba tesszük, megszórjuk 1 ek. sóval, 30 percig pihentetjük, hogy a kesernyés levét kidobja.

A paradicsomokat forró vízbe tesszük, majd meghámozzuk. Félbevágjuk, kinyomkodjuk a magokat, a levét; a húsukat felkockázzuk. A hagymát, zellerszárat felkarikázzuk. Az olíva- és kapribogyót leszűrjük, majd durvára vágjuk.

Az 1 ek. olajat felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát 1 percig pirítjuk, majd fedő alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a szárzellert, paradicsomot, bogyókat és fedő nélkül , mérsékelt tűzön 10 percig főzzük.

A padlizsánt kinyomkodjuk, a maradék 5 ek. olajon fedő nélkül, mérsékelt tűzön aranybarnára sütjük. Hozzáadjuk a zöldségeket, a borecetet , a cukrot. Folyamatosan keverve addig főzzük, amíg a borecet elpárolog. Szükség szerint sózzuk a végén.

Én 1 ek. vörösbort kevertem a raguhoz az ecet helyett, valamint kihagytam a kapribogyót.
Tésztával, mártogatósként, köretként hús mellé is tálalható.
A végén bazsalikomlevéllel díszítettem.
Tésztához, parmezán sajttal megszórva tálald!

Nagyon finom, érdemes kipróbálni!👌

Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus👩💗