A sporttáplálkozás során az edzéshez igazított napi ötszöri étkezés javasolt.
A napi többszöri, változatos táplálkozással biztosítjuk a szervezet működéséhez, a sporttevékenységhez szükséges energia-, tápanyag- és folyadékszükségletet.

Forrás: Pixabay

Versenysportolóknál kiemelten fontos, hogy napi 2000 kalória alá ne csökkenjen le az energiabevitel! A helytelen táplálkozás hiányállapotok kialakulásához vezethet, amely veszélyezteti a szervezet egészséges működését, valamint rontja a sportolói teljesítményt, növeli a sérülések kialakulásának kockázatát.
Az edzés utáni, 20-30 percen belüli fehérje – és szénhidrát bevitele gyorsítja a regeneráció folyamatát.

A sportolóknál gyakran előforduló tévhit, hogy az edzés után nem szükséges vacsorázni.
Előfordul, hogy csökken az éhségérzet, de ebben az esetben is szükséges a magas biológiai értékű fehérje / hús, húskészítmény, tej, tejtermék, hal, tojás / és szénhidrát / pékáru, tészta, rizs, burgonya, zöldség, gyümölcs / egyidejű fogyasztása.

A sportolás során mikrosérülések keletkeznek az izomzatban, a szénhidrát raktárak / májban, izomban / jelentősen kiürülnek, illetve nagymértékű kalóriafelhasználás történik.
Hidd el nem fogsz elhízni és nem romlik a teljesítményed!
Ellenkezőleg, a regenerációt segítve csökken az izomláz, fokozódik a fehérjeszintézis / új fehérjék képződése a sejtekben /, a szénhidrát raktárak feltöltődnek és még jobb eredményeket fogsz elérni!😉

A vacsora lehet: sonkás, sajtos, tojásos, halas szendvics; húsfeltét, hal tésztával, rizzsel, egyéb gabonafélékkel, párolt zöldségekkel.

Hallgass a szakemberre! Táplálkozz egészségesen!💚

Dormánné Szabó Brigitta sport-specifikus dietetikus