A sporttevékenység során az optimális folyadékbevitel csökkenti a test mag hőmérsékletét, segíti a hőszabályozást, a bőr hőelvezetését ezáltal növeli a teljesítményt.
Az edzés-, verseny előtt 1-4 órával történő folyadékfogyasztás segít, hogy hidratált állapotban kezdjük el a sportolást.
Forrás: pixabay.com
A 2% folyadékvesztés során teljesítményromlás következik be , a nagyobb mértékű folyadékveszteség csökkent hőelvezetést, csökkent hőszabályozást okoz.
Súlyosabb esetben álmosság, szédülés, koncentrációhiány, ájulás, a szervek leállása következhet be.
Az izomglikogén raktárak gyorsabb kiürülése jellemző a nem megfelelő frissítés esetén.
A sportolás során fontos a szervezet folyamatos ” hűtése”, amelyre a folyadék fogyasztása mellett különböző technikák állnak rendelkezésre.
– magas külső hőmérséklet esetén az edzés előtt ~4 fokos folyadék, az edzés előtt 30 perccel jégkása fogyasztása
– vizes törölközővel történő hűtés
– hűtőpárna / kapható sportboltokban /
– folyadékkal történő külső hűtés
Figyelj a szervezetedre , a személyre szabott frissítési stratégia kialakításához kérj segítséget szakembertől!
Dormánné Szabó Brigitta sport-specifikus dietetikus