Karácsonykor az egyik tradicionális magyar menü a halászlé, illetve jellemző a rántott- és sült halfilé fogyasztása is.
Sajnos a magyar lakosság halfogyasztása európia viszonylatban nagyon alacsony.

Forrás: Pixabay

A táplálkozási szakemberek / Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége / ajánlása szerint legalább hetente 1 alkalommal kerüljön halétel a tányérunkra.
Nézzük az egészségre kifejtett kedvező hatásait.
A hal gazdag jó minőségű , állati eredetű fehérje forrás. A vitaminok közül tartalmaz A-, B-, D-, E -vitaminokat. Ásványi anyagok közül jelentős foszfor, szelén, cink, vas, kalcium forrás.
A többszörösen telítetlen zsírsavak közül magas az omega-3 zsírsav tartalmuk.
Ezeket a zsírsavakat főként a lazac, hering, makréla, a szardínia , busa, pisztráng , harcsa húsa tartalmazza.
Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak a szív-, érrendszeri betegségek megelőzésében, gátolják a vérrögképződést, immunrendszer erősítő hatású, gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, hozzájárulnak a szem-és az agy egészséges működéséhez.
Sportolóknál bizonyítottan fontos szerepet játszik az erő-, állóképesség növelésében.

A fehér húsú halak / tintahal, tőkehal, lepényhal, nyelvhal / kevesebb, mint 5% zsírt tartalmaznak. Az olajban gazdag halak / szardínia, szardínia, tonhal, hering , lazac / magasabb zsírtartalmú. Az angolna 25% zsírt tartalmaz.
Készítsünk változatosan halételeket !
Főként párolt, grillezett formában, sütőben kevesebb zsiradékban sütve !
Váljék egészségükre !

Dormánné Szabó Brigitta dietetikus