Az antioxidánsok, olyan vegyületek , amelyek védenek a szervezetben keletkező káros anyagok toxikus hatásaival szemben.
Forrás: pixabay.com
Jelentőségük :
– szabadgyökök / káros anyagok/ elleni védelem
– az öregedés késleltetése
– szív-, érrendszeri-, rákos megbetegedések-, diabétesz elleni védelem
– gyulladásgátló-, vérnyomás csökkentő hatás
– érvédő hatás
– idegrendszer védő hatás
Az antioxidánsokban gazadag étrend fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben, viszont a tudományos bizonyítékok alapján nem alkalmasak súlyos betegségek gyógyítására, valamint a sportteljesítmény fokozására.
A gyümölcsök, zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, fogyassz változatosan belőlük!
Használd ki a nyár adományát!
Bogyós gyümölcsök, sárgabarack, sárgadinnye, görögdinnye, tök, sárgarépa, brokkoli, paraj, paradicsom, kukorica, brokkoli, fejes saláta, zeller, petrezselyem, alma, szőlő, olajbogyó …az egészségedért!
Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus