A cukkini a tökfélék családjába tartozik. Származási helye Latin-Amerika, Kolumbusz Kristóf révén került Európába. Az utóbbi években előtérbe került a fogyasztása hazánkban is. Változatos ételek készíthetők belőle, számos diétában fogyasztható.

Cukkini

Forrás: Pixabay

A cukkini energiatartalma alacsony, fogyókúrában jól alkalmazható. A magas rost- és víztartalmának köszönhetően segít a teltségérzet kialakításában, amely szintén fontos tényező a súlycsökkentés szempontjából, illetve a szervezet méregtelenítésében is jelentős szerepet játszik. Alacsony a szénhidráttartalma és a glikémiás indexe; diabetes és inzulinrezisztencia diétájában jól használható.

Az emésztőrendszeri betegségekben / epe-,máj-, hasnyál-, gyulladásos bélbetegségek /ajánlott a fogyasztása; hámozva, a magját eltávolítva, zsírszegény konyhatechnológiával / főzés, párolás / elkészítve. A magas rosttartalma miatt székrekedés esetén is célszerű a fogyasztása.
Magas vérzsír értékek esetén szintén kedvező a hatása. Koleszterint nem tartalmaz / növényi eredetű /, valamint alacsony a szénhidráttartalma.

A cukkini gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A vitaminok közül különösen az A-vitamin, C-vitamin, B6-vitamin, és a folsav tartalma magas. Ásványi anyagok közül a kálium és a mangán tartalma jelentős.
Az ételek számos variácója készülhet belőle. Krémleves, főzelék, saláta; rakott, töltött ételek; tészta ételek, vagdalt, sütemény formájában is fogyasztható.

A zsenge fajtákat a magok eltávolítása nélkül is felhasználhatjuk / kivétel az emésztőrendszeri megbetegedések /, illetve hámozás nélkül a vitamin- és ásványi anyag tartalom is nagyobb százalékban megmarad az ételekben.

Itt a szezon, bátran kísérletezzenek a cukkiniből készült ételek változatos elkészítésével! Garantált az ízélmény!

Dormánné Szabó Brigitta dietetikus