Az óév lezárását követően újult erővel, bizakodva tekintünk előre a következő esztendőre.
Számos hagyomány, babona kapcsolódik az újévkor fogyasztott ételekhez.
Forrás: Pixabay
Magyarországon az új esztendő első napján előszeretettel fogyasztunk sertéshúsból készült ételeket.
Éjfél után a virsli ,újév napján a malacsült fogyasztása hagyomány .
A sertés az orrával előre túr, a jövő felé tekint, illetve kifordítja a földből a szerencsét.
Nem ajánlott a szárnyashús és a hal fogyasztása, ha a babona szerint szerencsések szeretnénk lenni a következő évben.
A másik tradicionális nyersanyagunk a lencse, illetve a belőle készült ételek.
A lencse fontos növényi fehérje forrás, jelentős a magnézium, kalcium, kálium, vas, szelén, cink tartalma.
Vitaminok közül az A-vitamin, B-vitamin komplex, folsav tartalma magas.
Magas a rosttartalma.
A hagyomány szerint újév napján a lencse, bab, borsó fogyasztása szintén hozzásegít a bőség, a termékenység, a gazdagság eléréséhez.
Készítsünk lencséből változatosan ételeket!
Főzzünk lencselevest, lencsefőzeléket, állítsunk össze különböző salátákat akár vörös lencse felhasználásával is!
Sikerekben, szeretetben, egészségben gazdag új esztendőt kívánok!
Szeretettel! Dormánné Szabó Brigitta dietetikus