Hol találom?

Az Interneten történő jelenlétem során gyakran rácsodálkozok, hogy szinte minden második bejegyzésben táplálkozási –, életmód tanácsadók hirdetik az életmódváltás lehetőségét; táplálkozási tanácsok, mozaikétrendek összeállítását. Szerencsés esetben  hiteles információkat közölnek, de mi történik akkor, ha mégsem?

Táplálkozási szakember

Forrás: Pixabay

Az interneten történő jelenlétem során gyakran rácsodálkozok, hogy szinte minden második bejegyzésben táplálkozási – ,életmód tanácsadók hirdetik az életmódváltás lehetőségét; táplálkozási tanácsok, mozaikétrendek összeállítását. Szerencsés esetben  hiteles információkat közölnek, de mi történik akkor, ha mégsem?

Magyarországon egyelőre nincs jogi szabályozás azzal kapcsolatban, hogy az egyes táplálkozási tanácsadóként szereplő személyek esetében hol a kompetencia határ.

Viszont mindenkinek tudnia kell, hogy hazánkban az egészségtudományi karokon történő dietetikus képzés során olyan diplomás, egészségügyi szakembereket képeznek, akiknek a feladata az egészséges és beteg személyek dietetikai tanácsadása, az életmóddal és táplálkozással kapcsolatos javaslatok összeállítása és mintaétrendek tervezése.

A dietetikusok 8 féléven keresztül tanulnak a felsőoktatási intézményekben. A képzés során az alapozó tantárgyak /anatómia, élettan, biológia, biokémia, élelmiszerkémia, ételkészítési technológia… /, mikrobiológia-közegészségtan-járványtan, pszichológia, társadalomtudományi tantárgyak, belgyógyászat, gyógyszertan, gyakorlati dietetika, táplálkozástudomány és még további tantárgyak elméleti elsajátítása mellett, rendszeresen gyakorlatokon vesznek részt kórházakban, valamint az utolsó félévben kötelező összefüggő szakmai gyakorlatot teljesítenek.

Azt hiszem egyértelmű a különbség egy 4 éves képzés és egy gyakran hirdetett hétvégi kurzus, rövid idejű tanfolyam között.

A képzettség megszerzése után a szakemberek többek között prevenciós, terápiás dietetikusként; élelmezésvezetőként dolgozhatnak, valamint oktató munkát végezhetnek és a közétkeztetésben tölthetnek be munkakört.

A tevékenységük működési nyilvántartáshoz között, amelyet 5 évenként meg kell újítani, kötelező a Magyar  Egészségügyi Szakdolgozói Kamarához csatlakozás.

A vállalkozó dietetikusok érvényes működési engedéllyel és a felelősségbiztosítással rendelkeznek.

Egyszóval a dietetikusok hiteles szakmai tudással rendelkező táplálkozási tanácsadók, akiknek a tevékenysége szigorú szabályokhoz kötött. A dietetikus szakma nem összetévesztendő a nem dietetikus végzettségű mesterképzésben részt vevő okleveles táplálkozástudományi szakember képesítéssel sem!

A kompetencia határok az egészségügyi társszakmák között is sokszor összemosódnak. Nekem jó tapasztalataim vannak a fekvőbeteg ellátás területén; működött a teammunka az orvos, ápolók, dietetikus, gyógytornász között. A praxisközösségi tevékenységem során szintén megfelelő szintű volt az együttműködés. Szomorúan tapasztalom, hogy vannak még olyan egészségügyi területek, ahol többre kellene becsülni a dietetikus jelenlétét!

Magyarországon néhány éve sportdietetikus és sport-specifikus dietetikai szakember képzés folyik, amely egy szakirányú továbbképzési forma.

Én a Testnevelési Egyetemen szereztem a végzettségem. Az átfogó, sokrétű elméleti képzés mellett / a weboldalamon felsoroltam a tantárgyakat /, gyakorlati órák folytak.

A sporttáplálkozással kapcsolatban szintén rengeteg információ kering a világhálón.

A bejegyzéseimben már többször leírtam, hogy ha lehet olyan oldalakat keressenek az Interneten, az írott sajtóban, ahol hiteles szakemberek publikálnak.

Sajnos elég gyakran előfordul, hogy a páciens egy rosszul megválasztott táplálkozás, diéta során, olyan állapotban kerül a szakemberhez, amelyen nehéz javítani!

Ideje az egészségügyi társszakmáknak szorosabb együttműködést kialakítani!

Köszönet azoknak a Kollegáknak, akik bíztak a szaktudásomban és hozzám irányították a pácienseket!

Az emberek egészsége a tét!

Dormánné Szabó Brigitta dietetikus