A vegetáriánus étrendnek egyre több követője akad világszerte. Különböző irányzatok léteznek, amelyekről egy későbbi bejegyzésben írok.

Vegetáriánus ételek

Készítettem különböző vegán -és vegetáriánus ételeket.

– Gombapörkölt durum pennével , tejföllel

Lakto-, ovo-lakto vegetáriánusok fogyaszthatják.
A gomba növényi fehérjét tartalmazó, alacsony kalória-és szénhidrát tartalmú nyersanyag. Magas a B-,D-,E-,K vitamin és a kálium, foszfor, vas, kálcium tartalma. Ízletes fogások készíthetők belőle, bár a kitin tartalma miatt nehezebben emészthető és a benne lévő tápanyagok , vitaminok, ásványi anyagok hasznosulása nem teljes mértékű. Emésztőszervi megbetegedések, köszvény, vesebetegségek esetén a fogyasztása nem ajánlott.
A durumtészta jelentős szénhidrát és B-vitamin forrás , a 12% zsírtartalmú tejföl teljes értékű fehérjét és kalciumot tartalmaz.

– Vörösbab pörkölt bulgurral

Vegán étrenden élők is fogyaszthatják.
A vörösbab növényi eredetű fehérjét tartalmaz, a bulgurral együtt fogyasztva teljes értékű fehérje forrás. Jelentős a rosttartalma, magas a B5-, E-vitamin-, biotin tartalma. Ásványi anyagok közül fontos a kálcium, kálium, réz, vas és magnézium tartalma.
Szénhidrát -és kalória szegény étrendben kisebb mennyiségben; emésztőszervi betegségek, köszvény esetén nem javasolt a fogyasztása.

– Töltött tök csicseriborsóval

Vegán étrenden lévők is fogyaszthatják, sajt és tejföl nélkül.
A főzőtök alacsony kalória- és szénhidrát tartalmú, jelentős rosttartalmú nyersanyag. Szinte minden diétában felhasználható.
A csicseriborsó fontos rost- , szénhidrát forrás; jelentős a B1-, B6-vitamin,folsav; magnézium-, cink- és vastartalma. Bulgurral együtt teljes értékű fehérje forrás. Emésztőszervi betegségek, köszvény esetén nem ajánlott a fogyasztása. Sovány sajtot reszeltem rá, amely a tejföllel együtt teljes értékű fehérje- és kálcium forrás.
Tojás helyett paradicsompürét használtam a töltelékhez.

Jó étvágyat!

Dormánné Szabó Brigitta dietetikus