Október végén már- már hagyománnyá válik hazánkban is a töklámpás faragás, amely jó móka kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
De miből is készül? Ismerjük meg a sütőtök táplálkozás élettani jelentőségét!

Sütőtök

Forrás: pixabay.com

A sütőtök hazája Dél-Amerika.
Jelentős mennyiségű béta- karotin, A-, B-, C- vitamin, kalcium, foszfor és magnéziumforrás. A béta-karotin, C- és E- vitamin antioxidáns hatású, amely a szervezetben lévő káros anyagok ún. szabad gyökök megkötésében vesz részt. 

Fogyasztásával csökkenthető az érelmeszesedés és a prosztata betegségek kialakulása. A sütőtök magas A- vitamin tartalmának köszönhetően nyugtatja, hidratálja a bőrt és kedvező hatású a pattanásos bőrre.

Kiváló arcpakolást készíthetünk belőle.

Mivel könnyen emészthető és ritkán okoz allergiát, csecsemők számára az anyatej mellett értékes kiegészítő táplálék.

Magas cukortartalma miatt cukorbetegek számára nem ajánlott a fogyasztása. A tökmag jelentős vas, foszfor, kálium, magnézium és cinkforrás. A természetgyógyászatban a tökmagot a férgek ellenszereként használják, mivel hashajtó hatású.

A sütőtöklé szintén fontos vitamin, ásványi anyag és rostforrás. Különösen az őszi-téli megfázásos időszakban célszerű fogyasztani immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Bátran fogyasszunk belőle minél többet, változatos formákban elkészítve!

Váljék kedves egészségükre!
Dormánné Szabó Brigitta dietetikus