A bejegyzéssel szeretnék segítséget , pontos információt nyújtani azzal kapcsolatban, hogy az egyes betegségek esetén milyen fajta rostot ajánlott fogyasztani, ugyanis sok tévhit terjed a köztudatban.
Forrás: egeszsegdietetika.hu
Sajnos előfordul, hogy egy Páciens úgy kerül el hozzám, hogy nem érti miért küzd hasmenéssel, illetve súlyos esetben vannak például vérzéses állapotok is.
A táplálkozási anamnézis felvétele során kiderül, hogy a rostbevitel nem megfelelő, s nem , hogy segítene a Páciens állapotán, hanem egyenesen ront rajta és súlyos állapotromlást is okozhat.
Kerülni szükséges a vízben nem oldódó rostok fogyasztását / rozsos-, korpás-, teljes kiőrlésű pékáru, kekszek; barna rizs, teljes kiőrlésű tészta, köles, hajdina, quinoa… / az alábbi betegségek fennállása esetén!
– nyelőcső gyulladás
– gyomorgyulladás, gyomorfekély
– Colitis Ulcerosa, Chron betegség, hasmenés
– epehólyag gyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, májbetegségek
– vesebetegség
– Fruktóz malabszorpció
A gyulladásos gyomor-és bélbetegségek esetén a tápcsatornába bekerülő durvarost, nem bomlik le és irritálja a nyálkahártyát, fokozza a panaszokat!
A rostdús pékáru, gabonaféle nehezebben emészthető, magasabb a fehérje-és fruktóz tartalma a rostszegény ételektől.
Figyelj a táplálkozásodra, diéta esetén kérd dietetikus segítségét!
Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus