Fogyasszon idény jellegű, lehetőség szerint hazai zöldséget, gyümölcsöt legalább 3-4 étkezésre, változatos formában! Fontos vitamin, ásványi anyag, rostforrások!
3-szor szerepeljen az étkezésben rozsos, korpás pékáru, vagy változatosan köretként bulgur, quinoa, köles, hajdina, barna rizs, durumtészta, zöldséges tészta , teljes kiőrlésű tészta! Csak azt válasszon, amit szívesen elfogyaszt! Jelentős B-vitamin, rostforrások.
Fogyasszon naponta 3 alkalommal jó minőségű fehérjét / sovány felvágottat, tejet, tejteméket, halat, sovány húst, tojást /! Naponta igyon legalább 2 dl tejet, egyen 2-3 dkg sajtot, túrót, 2 dl joghurtot, kefírt az optimális kalciumbevitel miatt!
Hetente 2, maximum 3 alkalommal szerepeljen az étkezésben édesség, desszert-főként gyümölcssaláta, müzli, friss gyümölcs, házi gyümölcsjoghurt; gyümölcsös-joghurtos sütemény legyen! A gyorséttermi étkezéseket lehetőleg kerüljük, vagy redukáljuk minimálisra, készítsetek otthon , finom, tápláló házi ételeket!
Óvatosan a sózással, erős fűszerekkel, használjatok zöldfűszereket, most a rendelkezésünkre állnak friss formában is! Fontos vitamin, ásványi anyag források!
Igyon napi 8 pohár 1,5-3 dl folyadékot, amiből legalább 5 pohár tiszta víz legyen!
Mozogjanak minél többet a friss levegőn, persze ne a legnagyobb forróságban, lehetőleg árnyékban!
Pihenjenek is, aludjanak napi legalább 8-9 órát! Szükséges a szervezet optimális regenerációjához!
Jó vakációzást és tartalmas, egészséges, élménydús nyarat kívánok!
Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus