Becsengettek, mit vigyen a gyermek az iskolába, hogy egészséges legyen a táplálkozása?
Forrás: egeszsegdietetika.hu
A reggeli szénhidrát elfogyasztása segíti a gondolkodást, a magasabb rosttartalmú élelmiszerek csökkentik az éhségérzetet.
Abban az esetben, ha a gyermek nem étkezik az iskolában, valamint nem eszi meg az ottani ételeket, élelmiszereket; csomagolj a nap további részére friss gyümölcsöt, szendvicset, korpás kekszet, kölesgolyót, zabkekszet, zöldség-gyümölcscsipszet, olajos magvat; próbáld csökkenteni a péksütemény, csokoládé, édes kekszek, zsíros-sós csipszek fogyasztását.
Ügyelj arra, hogy romlandó élelmiszer ne kerüljön az uzsonnás táskába, illetve vásárolhatsz kisebb hűtőtáskát az ételeknek!
A menzán nem étkező gyermekek részére otthon készíts ebédre főtt ételt sovány húsokkal,hallal, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, zöldségekkel.
A nap folyamán az ötszöri étkezés fenntartására törekedjetek, ezáltal elkerülhető a nassolás, a suli utáni „otthon kifosztjuk a hűtőt” táplálkozás!
Figyeljetek a megfelelő folyadékbevitelre, kulacsba tölts tiszta vizet, amelyet a gyermek utántölthet az iskolában. A napi legalább 1,5 l- 2l folyadék elfogyasztására törekedjetek!
Sportoló gyermekeknél fontos az edzés előtti, szükség esetén az edzés közbeni étkezés, illetve az edzés utáni gyors fehérje -és szénhidrátbevitel. Az Ő esetükben tartsd szem előtt a napi 5 étkezést, és az optimális folyadékbevitelt.
A vacsora időzítése ne essen késő estére, ekkor már könnyebb ételek elfogyasztása javasolt.
Kerüljétek az esti csipszek, kekszek, nasik fogyasztását!
Ügyelj rá, tanítsd meg a gyerekeket a megfelelő, alapos kézmosásra, különösen a fertőzések megelőzése miatt!
Eredményes tanévet és jó egészséget kívánok!
Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus