A demenciával élők száma világszerte több, mint 57 millió fő , Magyarországon több, mint 250 ezer fő.

Táplálkozással az egészséges agyműködésért, a MIND étrend!

A demencia elsődleges formájára a memória romlása jellemző, nincs bizonyított ok, a másodlagos forma kialakulásában szerepet játszhatnak a meglévő krónikus betegségek / túlsúly, elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint, fizikai inaktivitás, depresszió… /.

A betegség kialakulásának megelőzésében, az állapotromlás lassításában , valamint a részleges visszafordításában kiemelt jelentőségű az életmód, ezen belül a táplálkozás szerepe.

A MIND étrend a mediterrán étrend és a magas vérnyomás kezelésében alkalmazott DASH diéta ötvözete.

Az étrend célja az agy egészséges működésének fenntartása, az agyi leépülés megakadályozása, a leépülés lassítása, a kognitív funkciók támogatása.

Az étrendben ajánlott élelmiszer csoportok👇

🔻Napi 3 adag teljes értékű gabonaféle, vagy abból készült étel

🔻Heti legalább 6 adag zöldleveles zöldség / spenót, sóska, saláta, káposztafélék /
🔻Legalább napi 1 adag zöldség, a zöldleveles zöldségek fogyasztásán kívül
🔻Kétnaponta hüvelyesek
🔻Hetente legalább 2 adag bogyós gyümölcs
🔻Legalább heti 5 adag dióféle / 1 marék mennyiségben /
🔻Heti 2 alkalommal szárnyashús
🔻Halat tartalmazó étkezés heti 1 alkalommal
🔻Lehetőség szerint olívaolaj használata
🔻Heti legalább 3 alkalommal zsírszegény, fermentált tejtermékek

🔻Zöld-és egyéb fűszernövények használata

Az étrenddel kapcsolatos további információkért keresd az MDOSZ alábbi oldalát: https://mdosz.hu/…/mdosz-taplalkozasi-akademia-hirlevel…

Forrás: MDOSZ

Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus👩‍💻