Köretként gyakran választunk burgonyát, tésztát, rizst.

Nézzük meg, hogy ezeken a mindenki által ismert ételeken kívül, mivel gazdagíthatjuk a táplálkozásunkat!
Köretek változatosan

 A feltét mellé választhatunk úgynevezett álgabonákat , amelyek a következők lehetnek👇

🦪Köles
🦪Hajdina
🦪Quinoa
🦪Amaránt

Ezek az álgabonák gluténmentesek, magas a rosttartalmuk, jelentős kalcium-, vas-források, fontos növényi fehérje források; magas többek között a B-, C-, E-vitamin tartalmuk.
Átmosva, 2-szeres mennyiségű vízzel felöntve, tetszés szerint ízesítve, felforralva, főzve, a tűzről lehúzva, fedő alatt 15-20 perc alatt készre párolva fogyaszthatók köretként.🫶

Készíthetsz a köret mellett, salátát és kását is belőlük.

Köretként fogyaszthatsz még bulgurt, barna rizst, teljes kiőrlésű tésztát… , ezek az ételek szintén magas rost -és vitamin, ásványi anyag források.A megmosott kuszkuszt 2-szeres mennyiségű felforralt vízzel öntsd fel, ízesítsd és hagyd fedővel letakarva 15-20 percig.

Kísérletezz bátran, fogyassz a gabona köretek mellé párolt zöldséget, salátát is változatosan!

Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus👩‍💻