Köretként gyakran választunk burgonyát, tésztát, rizst.
Nézzük meg, hogy ezeken a mindenki által ismert ételeken kívül, mivel gazdagíthatjuk a táplálkozásunkat!
Forrás: egeszsegdietetika.hu
A feltét mellé választhatunk úgynevezett álgabonákat , amelyek a következők lehetnek
Köles
Hajdina
Quinoa
Amaránt
Ezek az álgabonák gluténmentesek, magas a rosttartalmuk, jelentős kalcium-, vas-források, fontos növényi fehérje források; magas többek között a B-, C-, E-vitamin tartalmuk.
Átmosva, 2-szeres mennyiségű vízzel felöntve, tetszés szerint ízesítve, felforralva, főzve, a tűzről lehúzva, fedő alatt 15-20 perc alatt készre párolva fogyaszthatók köretként.
Készíthetsz a köret mellett, salátát és kását is belőlük.
Köretként fogyaszthatsz még bulgurt, barna rizst, teljes kiőrlésű tésztát… , ezek az ételek szintén magas rost -és vitamin, ásványi anyag források.A megmosott kuszkuszt 2-szeres mennyiségű felforralt vízzel öntsd fel, ízesítsd és hagyd fedővel letakarva 15-20 percig.
Kísérletezz bátran, fogyassz a gabona köretek mellé párolt zöldséget, salátát is változatosan!
Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus