Ma kezdődik a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizsban.
Forrás: egeszsegdietetika.hu
A versenyt megelőző napokban fokozatosan csökkenti a fehérje-, zsír- és rostbevitel mértékét és több szénhidrátot fogyaszt a glikogén raktárak feltöltéséhez.
A verseny előtti este már főként szénhidrát alapú ételeket, italokat / tészta, rizs, főtt burgonya, rizskása, kukoricapehely, fehér pékáru, szűrt százszázalékos gyümölcslé, keksz, kétszersült, puffasztott rizs… / fogyaszt. Időben lefekszik aludni / minimum 8-9 óra alvás /, hogy megfelelő legyen a regeneráció.
Reggel korán felkel és óránként eszik, többször keveset, szintén főként szénhidrátokat. A legalább 140 g-330 g mennyiségű szénhidrát elfogyasztására törekszik a verseny megkezdése előtt/ rizskása, kukoricakása vízzel, növényi itallal elkészítve mézzel, datolyasziruppal, datolyaőrleménnyel dúsítva; fehér kenyér, zsemle, kifli mézzel megkenve; szűrt százszázalékos gyümölcslé; puffasztott rizs, rizscsipsz, háztartási keksz, kétszersült, müzliszelet, banán, gyümölcspüre… /. A verseny előtt 2-4 órával elfogyaszt 5-10 ml / ttkg folyadékot.
A versenyt megelőző 1 órában iszik izotóniás italt, elfogyaszt sportgélt, energiaszeletet, banánt… attól függően, mit tolerál a szervezete.
A sporttevékenység első órájában tiszta vizet fogyaszt, 1óra múlva feltölti az izomból kiürült glikogén raktárakat gyorsan felszívódó szénhidráttal.Hosszútávfutás, országúti kerékpár, maraton, triatlon… esetén a nagyobb távoknál már az első órában elkezd gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztani / sportital, gél, energiaszelet…/ 20-30 percenként, valamint folyamatosan hidratál, óránként~ 500-600 ml folyadékkal 15-20 percenként elfogyasztva.
Több versenyszám esetén a szünetekben főként szénhidrátot fogyaszt, ha hosszabb idő telik el az egyes versenyek között minimális fehérjét is fogyaszthat / hús, hal… /, illetve szükséges a verseny után 20 -30 percen belül regenerálni akár müzliszelet, energiaszelet elfogyasztásával és folyamatosan hidratál.
A versenynap végén fehérje -és szénhidrát alapú ételeket fogyaszt / hús, hal, tojás, sajt+pékáru, gabonaköret, tészta zöldséggel /. Feltölti fokozatosan a kiürült glikogén raktárakat és elindítja a fehérjeszintézist, illetve segíti a sport során keletkezett mikrosérülések regenerációját. Valamint visszapótolja a sporttevékenység során elveszített folyadék 125-150 %-át és természetesen törekszik a regeneráló, pihentető alvásra.
Szurkoljunk a magyar sportolóknak!
Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus, sport-specifikus dietetikus