A gyermekek számára összeállított OKOSTÁNYÉR ajánlásai szerint a napi étkezések felében gyümölcs, zöldség fogyasztása ajánlott, naponta legalább négyszer kerüljön az asztalra!
Legalább egy adag legyen friss, nyers formában fogyasztva! A gyümölcsök, zöldségek fontos tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak, magas a rosttartalmuk.

Zöldséges tányér gyerekeknek

A családunk apraja- nagyja részt vett a zöldség figura elkészítésében. A nyersanyagok egy része az alkotás közben „eltűnt”. Az elkészült „műalkotás” 2-3 percen belül elfogyott!

Próbálkozzanak otthon, játékosan a zöldségek, gyümölcsök gyermekek számára történő bevezetésével!
A gyermekek számára tartott tanácsadásaim alkalmával azt tapasztaltam, hogy nagy százalékban elfogadják a fogyasztásukat.

Abban az esetben, ha csak 1-2 fajtát sikerül megszerettetni már sikeresek vagyunk. Az életkor változásával alakulhat az ízlésvilág.

Én például ki nem állhattam a spenótot, felnőttkoromban pedig az egyik kedvencem lett! Sok múlik azon is, hogy a családban a szülők milyen példát mutatnak, készítenek-e gyümölcs-, zöldségből készült ételeket, mennyire ismeri a gyermek az ízeket.
A már csecsemőkorban elkezdett tudatos táplálás a későbbiek során nagy segítséget nyújt az egészséges táplálkozási szokások kialakulásában.

Fontos, hogy ne erőltessük az ételt és soha ne büntessünk vele!

Bátran próbálkozzanak, ebben az évszakban a gyümölcsök, zöldségek széles választéka áll rendelkezésre!

Jó egészséget kívánok!

Dormánné Szabó Brigitta dietetikus