Pár nap és vége a nyárnak, az ősz számos terményt ajándékoz a számunkra.
Az egyik legkedveltebb őszi gyümölcsünk a szőlő.

 


Forrás: pixabay.com

Jelentős a kalium tartalma, amely a szív-érrendszeri betegségben szenvedők számára kedvező hatású.

A csemege szőlő könnyű, ízletes eledel. A testsúlycsökkentés, illetve méregtelenítés kiváló természetes eszköze. A héj magas rosttartalmának köszönhetően fokozza az emésztést, a méreganyagok távozását a szervezetből. A fogyasztásával nem csak karcsúbbak, hanem energikusabbak is leszünk.
A mértékletes szőlő fogyasztás segíti a betegségből lábadozók egészségének helyreállítását.

Magas B -vitamin tartalmának köszönhetően támogatja az idegrendszer kiegyensúlyozott működését.
A vörös és fekete szőlő gazdag bioflavonoidokban, ezek az antioxidánsok közömbösítik a szervezetben keletkező szabad gyököket / káros anyagokat /. Ezáltal védelmet nyújtanak a rák, szív-, érrendszeri és más ” civilizációs ” betegségekkel szemben.

Magas cukortartalma miatt cukorbetegek számára nem ajánlott a fogyasztása .
A szőlőből aszalással készített mazsola gyulladás csökkentő hatású. A szőlő magja tartalmaz telítetlen, omega- 6 zsírsavat / szív-, érrendszerre kedvező /, illetve E-vitamint / jelentős antioxidáns, sejtvédő /.

Fogyasszuk rendszeresen a természet ezen ízletes ajándékát, használjuk ki egészségvédő hatását!

Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus💚