A sportsérülés során, a rehabilitáció célja a sportképességek helyreállítása, az újabb sérülések megelőzése, a sportba történő mielőbbi visszatérés segítése.

 


Forrás: pixabay.com

A sportsérülések kezelése , a rehabilitáció fontos eleme a táplálkozás.

A táplálkozás célja: 👇

– az energiaegyensúly fenntartása
– az izomtömeg megőrzése
– az izom fehérjeszintézis elősegítése
– a zsírtömeg növekedés megakadályozása

1. Az energiaszükséglet csökken az aktív időszakhoz képest, szükséges a személyre szabott kalória bevitel meghatározása az aktivitásnak megfelelően.
A gyulladás fokozza az anyagcserét, valamint az izomtömeg megtartásához szükséges elegendő mennyiségű energia bevitele.

2. A napi fehérje bevitel emelése szükséges . A fehérje adag 20-25 g mennyiség, napi 4-5-szöri elosztásban, jó minőségű, könnyen emészthető fehérje forrás legyen.

3. A szénhidrátokból főként a lassú felszívódású, teljes kiőrlésű fajták fogyasztása javasolt.

4. A gyulladáscsökkentő hatású, antioxidáns-tartalmú színes gyümölcsök, zöldségek fogyasztása segíti a gyógyulási folyamatot.

A FOOD first elv érvényesül, próbáljuk természetes úton bevinni a tápanyagokat.
A hiányállapotok esetén, az étrend-kiegészítő alkalmazása során a hatásos, biztonságos, doppingmentes szempontokat kövesd!

Az étrend összeállításhoz kérd sport-specifikus dietetikus segítségét!
A nem megfelelő táplálkozás a sérülést követően újabb sérülés kialakulásához vezethet! ☝️

Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus ❤️