A sportsérülés során, a rehabilitáció célja a sportképességek helyreállítása, az újabb sérülések megelőzése, a sportba történő mielőbbi visszatérés segítése.
Forrás: pixabay.com
A sportsérülések kezelése , a rehabilitáció fontos eleme a táplálkozás.
A táplálkozás célja:
– az energiaegyensúly fenntartása
– az izomtömeg megőrzése
– az izom fehérjeszintézis elősegítése
– a zsírtömeg növekedés megakadályozása
1. Az energiaszükséglet csökken az aktív időszakhoz képest, szükséges a személyre szabott kalória bevitel meghatározása az aktivitásnak megfelelően.
A gyulladás fokozza az anyagcserét, valamint az izomtömeg megtartásához szükséges elegendő mennyiségű energia bevitele.
2. A napi fehérje bevitel emelése szükséges . A fehérje adag 20-25 g mennyiség, napi 4-5-szöri elosztásban, jó minőségű, könnyen emészthető fehérje forrás legyen.
3. A szénhidrátokból főként a lassú felszívódású, teljes kiőrlésű fajták fogyasztása javasolt.
4. A gyulladáscsökkentő hatású, antioxidáns-tartalmú színes gyümölcsök, zöldségek fogyasztása segíti a gyógyulási folyamatot.
A FOOD first elv érvényesül, próbáljuk természetes úton bevinni a tápanyagokat.
A hiányállapotok esetén, az étrend-kiegészítő alkalmazása során a hatásos, biztonságos, doppingmentes szempontokat kövesd!
Az étrend összeállításhoz kérd sport-specifikus dietetikus segítségét!
A nem megfelelő táplálkozás a sérülést követően újabb sérülés kialakulásához vezethet!
Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus