A margarinok tartalmazhatnak transz- zsírsavakat. A transz-zsírsavak az egyszeresen telítetlen zsírsavak transz izomerjei. A transz-zsírsavak előállítása során a folyékony növényi olajokat hidrogénnel vegyítik, majd magas hőfokra hevítik. Az eljárás eredményeként szilárd, könnyen kenhető zsiradék jön létre.
A transz- zsírok többször is felhasználhatók, szobahőmérsékleten eltarthatók. Ezeket a zsírokat az élelmiszeripar állagjavítóként és az eltarthatóság növelésére használja.
A hidrogénezett sütőolajokat a gyorséttermi láncok használják fel. Megtalálhatók még csipszekben, kekszekben, egyes margarinokban, fagyasztott leveles tésztákban, nugátkrémekben, zacskós levesekben, pattogatott kukoricában, kész apró süteményekben.
A transz- zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek, ételek korlátozott fogyasztása ajánlott.
A gyakori, rendszeres fogyasztásuk a szív-, érrendszer károsodásához vezethet.
A transz-zsírsavak növelik a káros – LDL koleszterinszintet; elősegítik a diabetes, a gyulladásos folyamatok, a daganatos megbetegedések kialakulását.
Gyakori, nagy mennyiség?
Fogyasztásuk fokozza az agyér- elmeszesedés, koszorúér betegségek, szívinfarktus kialakulásának kockázatát.
A táplálkozási ajánlások a transz- zsírsavak 1 %- os fogyasztását javasolják a napi zsírfogyasztásból.
A szívbarát termékek megfelelnek ennek az elvárásnak, hiszen a szívbarát margarin gyakorlatilag nem, a majonéz pedig 1% alatti transz- zsírsav tartalmú.
Az élelmiszerek címkéjén minden esetben fel kellene tüntetni a transz- zsírsav tartalmat /hidrogénezett növényi olaj/.
Az ajánlások betartásával és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás fenntartásával sokat tehetünk szív- , érrendszerünk védelméért!!!
Tegyünk az egészségünkért!
Dormánné Szabó Brigitta dietetikus