A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2016. áprilisában új táplálkozási ajánlást dolgozott ki az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra vonatkozóan OKOSTÁNYÉR® néven.
Forrás: OKOSTÁNYÉR® ( www.mdosz.hu )
Az OKOSTÁNYÉR® ajánlásai segítséget nyújtanak a felnőtt, magyar lakosság számára a napi étkezések helyes összeállításához.
Javasolt a naponta 3-5 alkalommal történő étkezés, figyeljen a változatosságra !
A tányér szerint, a napi táplálkozás felét célszerű zöldségből, gyümölcsből összeállítani. Ajánlott gabonafélét fogyasztani napi háromszori alkalommal, amelyből legalább egy étkezés tartalmazzon teljes kiőrlésű élelmiszert.
A főétkezésekre teljes értékű, állati eredetű termékek / tej, tejtermékek, hús, húskészítmények, tojás, hal / fogyasztása javasolt, főként a sovány, csökkentett zsírtartalmú fajtákat válasszuk ! Heti legalább 1 alkalommal tanácsolt a halfogyasztás.
Naponta kerüljön az asztalra fél liter tej, vagy ennek megfelelő mennyiségű tejtermék.
A zsír-, cukor-, sófogyasztás csökkentése javasolt.
Figyeljünk az elfogyasztott élelmiszerek, ételek minőségére, mennyiségére is !
Naponta célszerű 8 pohár /2-2,5 dl / folyadék fogyasztása, amelyből 5 pohár legyen ivóvíz.
Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett fontos a rendszeres testmozgás végzése is.
Az általános táplálkozási ajánlások irányadók a napi étrend megtervezésében. Az egyéni szükségleteknek megfelelő táplálkozást célszerű dietetikus segítségével összeállítani.
Dormánné Szabó Brigitta dietetikus