Avagy mit vigyen a gyermek az iskolába, hogy egészséges legyen a táplálkozása?
Tagadhatatlanul elérkezett az ősz, vele együtt a gyerekek nem kis bánatára az iskola.
Hasznos tanácsokkal szeretnék segíteni a szülőknek az oly gyakori, suli ideje alatti táplálkozási problémák elkerüléséhez.

Gyerekek étkezése az iskolában

Forrás: Pixabay

A napot a reggelivel tanácsos elkezdeni. Tudom, hogy kapkodás van, kevés az idő, nem éhes a gyermek.

Egy fél szelet kenyér, kifli, zsemle / lehetőleg nem fehér / egy szelet sajttal, felvágottal, tojás, zöldséggel; natúr gabonapehely, müzli tejjel, vagy joghurttal; legalább gyümölcs, Abonett, korpás keksz, müzli szelet elfogyasztása ajánlott. A reggeli szénhidrát elfogyasztása segíti a gondolkodást, a magasabb rosttartalmú élelmiszerek csökkentik az éhségérzetet.

Abban az esetben, ha a gyermek nem étkezik az iskolában, valamint nem eszi meg az ottani ételeket, élelmiszereket; csomagoljunk a nap további részére friss gyümölcsöt, szendvicset, korpás kekszet, kölesgolyót, zabkekszet; próbáljuk csökkenteni a péksütemény, csokoládé, édes kekszek, csipszek fogyasztását.

Ügyeljünk arra, hogy romlandó élelmiszer ne kerüljön az uzsonnás táskába, illetve ebben az esetben vásároljunk kisebb hűtőtáskát az ételeknek.

A menzán nem étkező felsős, nem tanulószobás gyerekek részére otthon készítsünk főtt ételt sovány húsokkal, hallal, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, zöldségekkel.

A nap folyamán az ötszöri étkezés fenntartására törekedjünk, ezáltal elkerülhetjük a nassolást, a suli utáni „otthon kifosztjuk a hűtőt” táplálkozást!

Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, kulacsba töltsünk tiszta vizet, amelyet a gyermek utántölthet az iskolában. A napi minimum 1,5 liter folyadék elfogyasztására törekedjünk! Sportoló gyerekeknél fontos az edzés előtti, szükség esetén az edzés közbeni étkezés, illetve az edzés utáni gyors fehérje- és szénhidrátbevitel. Az Ő esetükben tartsuk szem előtt a fokozott folyadékbevitelt.

A vacsora időzítése ne essen késő estére, ekkor már könnyebb ételek elfogyasztása javasolt.

Kerüljük az esti csipszek, kekszek, nasik fogyasztását!

Ügyeljünk rá, tanítsuk meg a gyerekeket a megfelelő, alapos kézmosásra, különösen a fertőzések megelőzése miatt!

Eredményes tanévet és jó egészséget kívánok!

Dormánné Szabó Brigitta dietetikus