Manapság a divatdiéták világában egyre többször hallhatjuk, hogy a szénhidrát ” az egyes számú közellenség ” a táplálkozásban. Sajnos előfordul, a társszakmában dolgozó kollegák szakszerű tanácsadásában is, hogy az lenne a legjobb , ha a beteg nem is fogyasztaná.

A "bűnös" szénhidrát?

Forrás: pixabay.com

Nézzük meg, hogy a táplálkozástudomány hogyan vélekedik:👇

✅A szénhidrátok a szervezet elsődleges energiaszolgáltató vegyületei, valamint részt vesznek a bélflóra egyensúlyának fenntartásában is.

✅Szerkezetük szerint megkülönböztetünk egyszerű cukrokat és összetett szénhidrátokat.
1. Egyszerű cukrok a glükóz / szőlőcukor /, fruktóz / gyümölcscukor /. Diszacharidok, kettős cukrok laktóz / tejcukor /és a szacharóz / répacukor, vagy nádcukor /.
2. Az összetett szénhidrátok a keményítő és a cellulóz , amely a növényi sejtfal alkotóeleme.
✅A felszívódás alapján gyors / gyümölcs, tej, cukrok, édességek / és lassú felszívódású szénhidrátokat / zöldségek, teljes kiőrlésű tészta, pékáru, gabonaféle / különböztetünk meg

‼️ A tévhitek eloszlatása végett szeretném elmondani, hogyha a nap folyamán megfelelő arányban, mennyiségben fogyasztjuk a különböző mértékben felszívódó szénhidrátokat nem fog elhízást okozni.
A finomított szénhidrátok, cukor, édesség, péksütemény, fogyasztása hirtelen vércukorszint emelkedést okoz,amelyet gyors vércukorszint csökkenés követ. Ez újra éhségérzetet okoz. És az ördögi kör tovább folytatódik.
A rostban gazdag táplálkozás lassítja a szénhidrát felszívódását, amely egyenletes vércukorszintet biztosít a szervezetben, ezáltal csökkenti az éhségérzetet.
A nagyobb mértékű rostfogyasztás mellett optimális / 2,5 -3 l / folyadék fogyasztása ajánlott.
A szervezet egészséges működéséhez napi minimum 120 g szénhidrát bevitele szükséges.

A sportolás során a szénhidrát fő szerepe a szervezetben az izomösszehúzódáshoz szükséges energia biztosítása. A szénhidrát glikogén formájában főként a májban és az izomban tárolódik.
Sportolóknál a napi szénhidrátbevitelt meghatározó tényezők a testtömeg, az edzés intenzitása, és időtartama.

A verseny előtti időszakban fontos a glikogénraktárak teljes feltöltése, amelyet főként alacsony glikémiás indexű / lassú felszívódású /szénhidrátokból javasolt bevinni.
A sportolói táplálkozás felépítése során a céloknak megfelelő szénhidrátperiodizáció alkalmazása szükséges.

A szénhidrát az elsődleges energiaszolgáltató makrotápanyag, nem az ellenséged!

A napi optimális szénhidrátbevitel megtervezéséhez kérd szakember segítségét!

Dormánné Szabó Brigitta dietetikus