Forrás: egeszsegdietetika.hu
A dietetikus táplálkozástudományi szakember, aki 4 éven keresztül az egészségügyi főiskolán elméleti és gyakorlati oktatás keretein belül alaptantárgyakat / anatómia, élettan, gyógyszertan, pszichológia, közegészségtan-járványtan…/ és szakmai tantárgyakat / klinikai-, gyakorlati-, sebészeti dietetika, tankonyhai gyakorlatok… / tanul, hogy segítsen a dietetikai problémákkal hozzáfordulóknak.
A dietetikus lehet terápiás dietetikus, aki kórházakban, klinikákon, szakrendeléseken, háziorvosoknál, magánpraxisban táplálkozási tanácsokkal látja el a betegeket, pácienseket.
Étrendeket állít össze személyre szabottan.
A dietetikus lehet prevenciós dietetikus, akinek feladata a megelőzés területén a lakosság tájékoztatása az egészséges táplálkozási ajánlásokkal, előadások megtartása, foglalkozások vezetése, szűrőprogramokon való részvétel .
A dietetikus lehet élelmezésvezető, aki a kórházak, klinikák, közétkeztetési intézmények, szociális intézmények konyháinak vezetésével foglalkozik, koordinálja az élelmezési folyamatokat, étlapokat tervez.
Dietetikusként részt vehetünk élelmiszeripari-, valamint tudományos kutatásokban.
Felügyeljük a közétkeztetési tevékenységet.
Sportdietetikusként, sport-specifikus dietetikai szakemberként hobbi-és élsportolók egészséges táplálkozási tanácsadásával és sporttáplálkozásával foglalkozhatunk.
A dietetikusok magasszintű, evidencia alapú, tudományos kutatási eredmények figyelembevételével végeznek tanácsadó tevékenységet.
Felhívnám a figyelmet, hogy Magyarországon kizárólagosan a főiskolai végzettségű dietetikus kompetenciája a dietetikai tanácsadás!
Válassz körültekintően, ha dietetikai tanácsadásra van szükséged! Az egészséged a tét!
Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus