Az évszak aktualitása a fogyókúra; a lassú , fokozatos, tartós eredmény elérésére kell törekednünk. Sajnos, a testsúlycsökkentő csodamódszerek széles tárháza lelhető fel a különböző hírcsatornákon.

Divatdiéták 1.rész

Forrás: pixabay.com

A villám fogyókúrák, hiányállapotok kialakulásához vezethetnek, veszélyeztetik a szervezet egészséges, kiegyensúlyozott működését.

Nézzük a leggyakoribb csúlycsökkentő táplálkozási javaslatokat.👇

◼️A nulldiéta. Már a neve is sugallja, nincs semmilyen tápanyagbevitel a nap folyamán, csak folyadékfogyasztás. Nem tanácsos az alkalmazása, egészségtelen, megzavarhatja az anyagcsere folyamatokat. A befejezése után tuti biztosan még több kiló ugrik fel, mivel a szervezet tartalékoló állapotba kerül.

◼️A fehérje diéta : fehérjeturmix fogyasztása a főétkezésekre. Ízlések és pofonok. A diéta alapja, hogy a pozitív dinámiás hatásnak megfelelően, az anyagcsere fokozódik. Rövid ideig hatékony lehet, de a szervezet működéséhez minimum napi 120 g szénhidrát fogyasztása szükséges, illetve hiányos a tápanyagbevitel.
A tartós alkalmazása esetén veszélyei lehetnek, megnő a vizelettel ürített Ca mennyisége, megnövekedhet az osteoporosis rizikója, a vese túlzott terhelése, májproblémák, magas húgysavszint, köszvény állhat fenn, kedvezőtlen állapotok alakulhatnak ki a mikrobiomban, kedvez az anyagcsere problémák létrejöttének.
◼️ A Low carb , csökkentett szénhidrátbevitel alapja, hogy a szervezet a zsírból fedezi a működéséhez szükséges energiát, anyagcsere zavarokat okozhat. Fokozódik a szív-érrendszeri betegségek rizikója, magas koleszterinszintet, vércukor csökkenést, székrekedést, depressziót okozhat.
Fajtái: –Atkins: a napi szénhidrátbevitel az energiabevitel 15-25 %-a lehet.

Paleo: szintén korlátozott napi szénhidrátbevitel, mellette általában a glutén- és laktózmentes táplálkozás jellemző.

A következő hetekben folytatom a felsorolást.

A Te döntésed, az egészséges életmód-változtatást választod, vagy a szervezet működését veszélyeztető csodamódszereket?❗️

Dormánné Szabó Brigitta, sport-specifikus dietetikus💪