A mikroflóra a szervezetünkben / a bélrendszerünkben / élő mikroorganizmusok összessége.
A mikroflóra szerepe:
védi a szervezetet a kórokozók ellen
támogatja bélfal épségét, egészségét
segíti a tápanyagok lebontását, felszívódását
hatással van a mentális egészségünkre
segíti az idegrendszer és az immunrendszer működését
sportolás esetén teljesítmény növelő hatású
A táplálkozásunk jelentős mértékben befolyásolja a mikroflóra összetételét.
A probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek támogatják a bélrendszerben lévő hasznos baktériumflóra fenntartását.
A prebiotikumok / élelmi rostok / a bélbaktériumok számára tápanyagként szolgálnak.
A változatos táplálkozás, a pre- és probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek napi fogyasztása segít a fizikális és mentális egészségünk fenntartásában.
Probiotikumok források:
pl. savanyított tejkészítmények (élőflórás joghurt, kefir,skyr, író), savanyított zöldségfélék (pl. savanyú káposzta, kovászos uborka), az ázsiai konyhára jellemző fermentált (erjesztett) élelmiszerek (pl. szójaszósz, tempeh, miso, kimcsi, kombucha ital)
Prebiotikumokat tartalmazó nyersanyagok: pl.csicsóka, cikória, fokhagyma, articsóka, bab, borsó, zab, alma, banán
A táplálkozás mellett ügyelj a rendszeres testmozgásra és a stressz csökkentésére, elkerülésére is!
Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus
Forrás:
TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL
15. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM – 2022. ÁPRILIS