Az alma a rózsa-félék családjába tartozik, már a rómaiak is ismerték és fogyasztották. Számos fajtája ismert, a nyári almától a késő őszi fajtáig, amely télen kapja meg igazi zamatát.
Forrás: pixabay.com
Jelentős vitamin és ásványi anyag forrás. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A vitamint, B vitamin komplexet, C vitamint.
Az alma kiváló gyógyhatással rendelkező gyümölcs, a benne levő vitaminoknak, ásványoknak köszönhetően. Magas pektin tartalmú, amely vízben oldódó rost, segíti az emésztést, a méreganyagok ürülését a szervezetből. Alacsony az energia- és szénhidráttartalma, alkalmazható fogyókúrában, illetve szénhidrát-anyagcsere zavarok esetén.
Az alma magas savtartalmú, ennek köszönhetően almabor is készíthető belőle. Az almaecet közismertebb termék, saláták, ételek ízesítésére ajánlott, segíthet az érelmeszesedésben szenvedőknek is. A használata nem ajánlott emésztőrendszeri betegségek fennállása esetén.
Az almából változatos formában készíthetünk ételeket.
Fogyaszthatjuk nyersen, salátának, kompótnak elkészítve.
Főzhetünk belőle leveseket, mártást; süthetünk belőle különböző süteményeket.
A frissen préselt almalé, akár más gyümölcs-, zöldséglével keverve kitűnő üdítő és méregtelenítő hatású.
Fogyasszon naponta almát az egészsége megőrzéséért!
Váljék kedves egészségükre!
Dormánné Szabó Brigitta dietetikus