A Skyr egy izlandi eredetű tejtermék, amely átmenet a joghurt és a sajt között.
Forrás: egeszsegdietetika.hu
Állaga krémesebb a joghurtétól.
Izlandon zsírtalanított tej hasznos baktériumtörzsekkel történő beoltásával készítik.
A Skyr zsírtartalma szinte elenyésző, fehérjetartalma viszont magasabb a joghurtéhoz képest.
A boltokban széles választéka megtalálható natúr és ízesített változatban is.
Jól beilleszthető az étrendbe fogyókúra, diabétesz , fehérjehiányos állapotok esetén, időkorúaknak és sportolóknak .
Fogyaszthatod reggelire, kisétkezésre, zabpehellyel, olajos magvakkal, gyümölccsel dúsítva.
Készíthetsz belőle szendvicskrémet; rakhatod töltött, rakott ételekbe, használhatod sütemények készítéséhez.
100 g Skyr tápértéke:
Energia: 60 kalória
Fehérje: 11 g
Zsír: 0,2 g
Szénhidrát: 3,8 g
Kóstold meg, fogyaszd bátran az egészségedért!
Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus