A szürke, téli hónapok után, amikor már egyre növekszik a napsütéses órák száma gyakran erőtlenül indítjuk és töltjük el az egész napunkat.
Forrás: egeszsegdietetika.hu
Az okát kereshetjük abban, hogy télen az immunrendszer működése csökken, kevésbé jutunk friss, vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz. Nehezebb, zsírosabb ételeket fogyasztunk.
Tanácsok a fáradtság leküzdéséhez
Egyél idényjellegű, friss zöldségeket, gyümölcsöket! Magas a C-vitamin tartalmuk, jelentős rostforrások.
Készíts belőlük friss salátákat, párolt-grill zöldségeket, leveseket, gyümölcssalátát, gyümölcsös desszerteket, smoothie-t!
Fogyassz D-vitamin tartalmú ételeket: tejterméket, halat, tojást!
Tanácsos B6-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása: száraz hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak, tejtermékek.
Fogyassz cinkben, szelénben gazdag ételeket: húsok, hüvelyesek, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, tengergyümölcsei!
Ajánlott omega3-zsírsavakban gazdag táplálkozás: tengeri halak, olajos magvak, ezekből készült olajok.
Egyél pre-és probiotikum tartalmú ételeket: joghurt, kefír, skyr, író, savanyú káposzta, kovászos uborka, bab, borsó, zab, alma, banán!
Igyál naponta 1,5-2 l folyadékot, amely főként tiszta víz legyen!
Aludj napi legalább 7-8 órát!
Menj ki a szabadba, használd ki a napsütést / D-vitamin termelés /!
Mozogj hetente legalább 4*20-30 percet!
Küzdd le a tavaszi fáradtságot, töltekezz !
Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus