A szürke, téli hónapok után, amikor már egyre növekszik a napsütéses órák száma gyakran erőtlenül indítjuk és töltjük el az egész napunkat.

Tavaszi fáradtság?

Az okát kereshetjük abban, hogy télen az immunrendszer működése csökken, kevésbé jutunk friss, vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz. Nehezebb, zsírosabb ételeket fogyasztunk.

Tanácsok a fáradtság leküzdéséhez👇

🔸Egyél idényjellegű, friss zöldségeket, gyümölcsöket! Magas a C-vitamin tartalmuk, jelentős rostforrások.
Készíts belőlük friss salátákat, párolt-grill zöldségeket, leveseket, gyümölcssalátát, gyümölcsös desszerteket, smoothie-t!
🔸Fogyassz D-vitamin tartalmú ételeket: tejterméket, halat, tojást!
🔸Tanácsos B6-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása: száraz hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak, tejtermékek.
🔸Fogyassz cinkben, szelénben gazdag ételeket: húsok, hüvelyesek, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, tengergyümölcsei!
🔸Ajánlott omega3-zsírsavakban gazdag táplálkozás: tengeri halak, olajos magvak, ezekből készült olajok.
🔸Egyél pre-és probiotikum tartalmú ételeket: joghurt, kefír, skyr, író, savanyú káposzta, kovászos uborka, bab, borsó, zab, alma, banán!
🔸Igyál naponta 1,5-2 l folyadékot, amely főként tiszta víz legyen!
🔸Aludj napi legalább 7-8 órát!
🔸Menj ki a szabadba, használd ki a napsütést / D-vitamin termelés /!
🔸Mozogj hetente legalább 4*20-30 percet!

Küzdd le a tavaszi fáradtságot, töltekezz !

Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus 👩‍💻