Az okát kereshetjük abban, hogy télen az immunrendszer működése csökken, kevésbé jutunk friss, vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz. Nehezebb, zsírosabb ételeket fogyasztunk.
Tanácsok a fáradtság leküzdéséhez

Egyél idényjellegű, friss zöldségeket, gyümölcsöket! Magas a C-vitamin tartalmuk, jelentős rostforrások.
Készíts belőlük friss salátákat, párolt-grill zöldségeket, leveseket, gyümölcssalátát, gyümölcsös desszerteket, smoothie-t!

Fogyassz D-vitamin tartalmú ételeket: tejterméket, halat, tojást!

Tanácsos B6-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása: száraz hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak, tejtermékek.

Fogyassz cinkben, szelénben gazdag ételeket: húsok, hüvelyesek, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, tengergyümölcsei!

Ajánlott omega3-zsírsavakban gazdag táplálkozás: tengeri halak, olajos magvak, ezekből készült olajok.

Egyél pre-és probiotikum tartalmú ételeket: joghurt, kefír, skyr, író, savanyú káposzta, kovászos uborka, bab, borsó, zab, alma, banán!

Igyál naponta 1,5-2 l folyadékot, amely főként tiszta víz legyen!

Aludj napi legalább 7-8 órát!

Menj ki a szabadba, használd ki a napsütést / D-vitamin termelés /!

Mozogj hetente legalább 4*20-30 percet!
Küzdd le a tavaszi fáradtságot, töltekezz !
Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus 