A téli időszakban a meghűléses betegségek megelőzésében kiemelten fontos szerepet játszik a változatos táplálkozás.

Téli immunerősítés C-vitaminnal

A téli időszakban a meghűléses betegségek megelőzésében kiemelten fontos szerepet játszik a változatos táplálkozás. 🍋🍊

Az OKOSTÁNYÉR alapján a felnőtt, magyar lakosság számára ajánlott a napi 4-5 alkalommal történő gyümölcs, zöldség fogyasztás változatos formában.
A kiegyensúlyozott táplálkozás fedezi a szervezet számára szükséges makro- és mikrotápanyagokat.

A mikrotápanyagok közé tartoznak a vitaminok, amelyek energiát nem adó tápanyagok.
A C-vitamin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik. A felfedezése Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik, aki zöldpaprikából izolálta . A felfedezése miatt 1934-ben Nobel-díjra jelölték, amelyet 1937-ben kapott meg.❤️

A C-vitamin szerepe a szervezet működésében:👇

✅ immunrendszer erősítő hatású
✅ érrendszer védő hatású
✅ fogíny védelem
✅ segíti a vasfelszívódást
✅ segíti a kollagénképződést
✅ antioxidáns
✅ a savas közeg akadályozza a lebomlását
✅ oxigén, hőhatás, áztatás, hosszú ideig történő tárolás növeli a lebomlását
✅ napi ajánlott beviteli mennyiség 60-100 mg
✅ forrásai: friss zöldségek / petrezselyemlevél, savanyú káposzta, zöldpaprika… /, gyümölcsök / citrusfélék, ribizli… /
✅ csökkent bevitel esetén súlyosabb esetben skorbut alakul ki

✅ túlzott bevitel vesekőképződésre hajlamosíthat

Táplálkozz változatosan, ügyelj a szervezeted egészségére télen is ‼️

Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus 👩‍💻