Hamarosan elkezdődik az új tanév. A gyermekek táplálkozására kiemelten fordítsunk hangsúlyt! A változatos, napi ötszöri étkezés biztosítja a szervezet működéséhez, a tanuláshoz, mozgáshoz, szükséges energiát, tápanyagokat.

Újra az iskolában

🥙A reggeli ne maradjon el, tartalmazzon jó minőségű fehérjét és szénhidrátot is!

Reggeli variációk : granola, müzli, zabkása tejjel, joghurttal, gyümölcsökkel, olajos magvakkal; teljes kiőrlésű szendvics sajttal, sonkával, zöldségekkel; tojásrántotta, főtt tojás, tükörtojás, zöldségkrém, házi húskrém, májkrém; tejfölös túró, humusz, tojáskrém rozsos, korpás pékáruval zöldséggel. Ha későn keltek fel és nincs étvágya a gyermeknek akkor is fogyasszon gyümölcsöt, joghurtot, tejet, 2-3 db puffasztott rizst, korpás kekszet, zabkekszet! Éhgyomorral ne induljatok az iskolába!

🍎 Az iskolai tízórai nem mindig fogy el , csomagolj a gyerekeknek gyümölcsöt, korpás kekszet, zabkekszet, kölesgolyót, müzliszeletet, diákcsemegét, szendvicset, joghurtot, salátát. A romlandó ételeket kicsi hűtőtáskába is teheted!

🍲Az ebéd sarkallatos pontja a napi étkezésnek, sokszor a menzás étel „nem nyerő „. Azt javaslom a menüből legalább az egyik étel mindig fogyjon el kiegészítve az otthonról csomagolt egészséges ételekkel! A gyermek, ha otthon étkezik legyen a leves / ha szereti / mellé sovány húsból, halból, tojásból, sajtból készült feltét főzelékkel; gabonafélével / bulgur, barna rizs, quinoa… / , párolt zöldséggel, salátával kiegészítve!

Hideg ebéd esetén egészséges szendvics tejjel, joghurttal, gyümölccsel kiegészítve!

🥛Uzsonnára gyümölcs, saláta, egészséges keksz, zöldségcsipsz, joghurt, tejturmix, smoothie jó választás lehet!

🥗A vacsora ne tolódjon késő estére / maximum 19 óra legyen /. Fogyasszatok könnyű ételeket, hússal, tojással , hallal zöldség-, gabonaköretet, salátát, egészséges szendvicset!

🍅Esti nasira , ha szükséges pár szem korpás keksz, gyümölcs, zöldség, sovány sonka, sajt kerüljön az étrendbe!

🫗 A napi 1,5-2,5 l folyadék, főként tiszta víz fogyjon el! Délelőtt , délután minimum 1-1 kulacs!

Sportoló gyerekeknél kiemelten gondoskodj a megfelelő táplálkozásról és folyadékbevitelről!🏊⛹️‍♀️

Figyelj a gyerekek étkezésére, előzd meg a hiányállapotok, alultápláltság, túlsúly, elhízás kialakulását!

Sikeres , egészséges, új tanévet kívánok!🫶

Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus👩💗