Hasznos tanácsok a szakember tollából.
Beköszöntött a nyár, a hőség, a szabadságolások ideje. Sokan készülnek vakációzni, strandolni, elvonulni a mindennapok gondjaitól.
A hölgyeket foglalkoztató kiemelt probléma – bár úgy gondolom az urak körében is egyre inkább előtérbe kerül- a testsúly növekedése, a zsírpárnák megjelenése.

Cukkini

Forrás: Pixabay

Ilyenkor előkerülnek a hasznos tanácsok ismerősöktől, barátoktól, információk tömkelege a világhálón.

A testsúlyban bekövetkező változások nem egyik napról a másikra alakultak ki. Egy drasztikus fogyókúra rövid idő alatt látványos eredményt produkálhat, viszont nem tartós és az egészséget súlyosan károsíthatja. Hiányállapotok kialakulásához vezethet, amely csökkenti az immunrendszer működését, izomtömeg csökkenést okozhat, betegségek kialakulásához vezethet.
A tartósan alacsony energiabevitel, amely az alapanyagcsere értéke alatt van, nem hogy segíti a fogyást, hanem hátráltatja, valamint az eredeti étkezéshez történő visszatérés esetén a jo-jó effektust váltja ki.

A kiegyensúlyozott, egyénre szabottan összeállított étrend, megfelelő folyadékbevitel és rendszeres testmozgás mellett segít az optimális testtömeg, testösszetétel fenntartásában. Súlyfelesleg esetén a rendszeres, napi többszöri étkezés; az adagok fokozatos csökkentése, zsírszegény élelmiszerek, nyersanyagok fogyasztása; több zöldség és gyümölcs fogyasztás, a nassolások csökkentése, elhagyása; ivóvíz fogyasztása, a sóbevitel csökkentése elindítja a testtömeg változását.

A testmozgás elengedhetetlen a fogyáshoz. A heti négyszeri aktív mozgás, akár séta formájában kedvezően befolyásolja a testösszetétel megváltozását.

Azt javaslom, ha nem elégedett az alakjával, fogjon bele az életmód- változtatásba, keressen szakembert a megfelelő étrend összeállításához!

Az egészség a tét, ne felejtsék el!

Dormánné Szabó Brigitta dietetikus