Májusban az első idényjellegű gyümölcsünk az eper.
A táplálkozási ajánlások szerint napi 5 alkalommal javasolt zöldség, gyümölcs fogyasztása, amelyből 2 adag gyümölcs legyen.

Fogyassz epret az egészségedért!

Az eper számos jótékony hatással bír a szervezetre👇

🟢 Magas C-vitamin, B6-vitamin, folsav, kálium tartalmú.

A C-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, antioxidáns , érvédő hatású, segíti a kollagénképződést, a vasfelszívódást.

A B6-vitamin részt vesz a szénhidrát – anyagcsere folyamatokban, a vérképzésben, fontos az idegrendszer optimális működéséhez, segíti a fehérjeszintézis folyamatát.
A folsav részt vesz a vérképzésben, csökkenti magzatkorban a velőcsőzáródási rendellenesség kialakulását.

A kálium szükséges az ingerületvezetéshez és az izomműködéshez.

🟢Élelmi rost forrás.

Segíti az emésztőrendszer működését, csökkenti a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát.

🟢Antioxidánsokban gazdag.

Szabadgyök semlegesítő hatású, késlelteti az öregedés folyamatát, véd a szív-, érrendszeri, rákos betegségek, diabétesz kialakulásával szemben.

Gyulladáscsökkentő-, érvédő- , neuroprotektív hatású pl. csökkenti

az Alzheimer kór kialakulásának kockázatát.

Fogyassz tavasszal friss epret változatos formában!💚

Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus👩