Májusban az első idényjellegű gyümölcsünk az eper.
A táplálkozási ajánlások szerint napi 5 alkalommal javasolt zöldség, gyümölcs fogyasztása, amelyből 2 adag gyümölcs legyen.
Forrás: egeszsegdietetika.hu
Az eper számos jótékony hatással bír a szervezetre
Magas C-vitamin, B6-vitamin, folsav, kálium tartalmú.
A C-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, antioxidáns , érvédő hatású, segíti a kollagénképződést, a vasfelszívódást.
A kálium szükséges az ingerületvezetéshez és az izomműködéshez.
Élelmi rost forrás.
Segíti az emésztőrendszer működését, csökkenti a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát.
Antioxidánsokban gazdag.
Szabadgyök semlegesítő hatású, késlelteti az öregedés folyamatát, véd a szív-, érrendszeri, rákos betegségek, diabétesz kialakulásával szemben.
az Alzheimer kór kialakulásának kockázatát.
Fogyassz tavasszal friss epret változatos formában!
Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus