Telis-tele vitaminnal, ásványi anyaggal, antioxidánsokkal az egészség védelmében.

Őszi gyümölcstál

Az alma jelentős vitamin- és ásványi anyag forrás. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A- vitamint, B- vitamin komplexet, C- vitamint.

Az alma kiváló gyógyhatással rendelkező gyümölcs, a benne levő vitaminoknak, ásványoknak köszönhetően. Magas pektin tartalmú, amely vízben oldódó rost, segíti az emésztést, a méreganyagok ürülését a szervezetből. Alacsony az energia- és szénhidráttartalma, alkalmazható fogyókúrában, illetve szénhidrát-anyagcsere zavarok esetén.

A szőlő magas B- vitamin tartalmának köszönhetően támogatja az idegrendszer kiegyensúlyozott működését. A vörös és fekete szőlő gazdag bioflavonoidokban, ezek az antioxidánsok közömbösítik a szervezetben keletkező szabad gyököket / káros anyagokat /. Ezáltal védelmet nyújtanak a rák, szív-, érrendszeri és más ” civilizációs ” betegségekkel szemben. Napi egy fürt fogyasztása segíti a vese és húgyutak folyadék áramlását, a baktériumok kimosását, így csökkenthető a gyulladásos betegségek kialakulásának kockázata.
Magas cukortartalma miatt cukorbetegek számára nem ajánlott a fogyasztása . A szőlőből aszalással készített mazsola gyulladás csökkentő hatású. A szőlő magja tartalmaz telítetlen, omega 6 zsírsavat / szív-, érrendszerre kedvező /, illetve E-vitamint / jelentős antioxidáns, sejtvédő hatású /.

A szilva gazdag béta-karotin, B-komplex, C- és K-vitamin forrás. Ásványi anyagok közül a kálium, vas, fluor tartalma jelentős.
Magas szénhidrát tartalmának köszönhetően a cukorbetegek számára nem, illetve kis mennyiségben ajánlott a fogyasztása.
Magas a rosttartalma, székrekedés esetén kedvező hatást érhetünk el az alkalmazásával.

A körte fontos C-, K-, B6- vitamin és folsav forrás. Ásványi anyagok közül magas a kálium tartalma , jelentős antioxidáns forrás. Magas rosttartalmú, magas szénhidrát tartalma miatt cukorbetegek számára kis mennyiségben ajánlott a fogyasztása.

Emésztőszervi megbetegedések esetén nem ajánlott az alkalmazása.
Használják ki az ősz által nyújtott bőséges gyümölcs választékot, töltsék fel a vitamin- , ásványi anyag raktáraikat!

Dormánné Szabó Brigitta dietetikus