– részt vesznek a sejtfelépítésben, a növekedésben,fejlődésben; a csont-és izomfelépítésben
– hormonok, enzimek alkotórészei
Forrás: Pixabay
Az optimális az 50% növényi / olajos magvak, száraz hüvelyesek, gabonafélék / és az 50% állati eredetű / hús, tej, tojás, hal / fehérje napi fogyasztása.
A felnőtt lakosság számára ajánlott napi fehérje bevitel 0,75-0,9 g/ ttkg.
A sportolóknak magasabb fehérje bevitelre van szüksége a megnövekedett izomtevékenység, a fokozott fehérje felhasználás miatt.
A fehérje szükségletet befolyásoló tényezők az életkor, a testösszetétel, a sportág jellege, az edzés időtartama, intenzitása, környezet.
A sportolók számára ajánlott fehérje bevitel 1,2-1,8 g/ ttkg naponta / változó a sportág jellegétől függően /, ez a mennyiség extrém terhelés esetén akár 2,5 g/ttkg-ra is megnövekedhet.
A túlzott mértékű fehérje bevitel / 3g/ttkg/ nap / különböző negatív hatásokat okozhat a szervezetben többek között vesekárosodást, vérlipoprotein szint emelkedését, dehidrációt.
Az edzés, verseny utáni fehérje fogyasztás segíti a regenerációt, a fehérjeszintézis folyamatát, az edzésadaptációt.
A fehérjeszintézis optimalizálása sportolóknál magas biológiai minőségű fehérje / tej, tejtermék, hús, húskészítmény, hal, tojás / bevitellel oldható meg.
Fontos
A fehérje megfelelő mennyiségű kalória bevitel mellett épül be a szervezetbe, anélkül üzemanyagként elég!
Dormánné Szabó Brigitta sport-specifikus dietetikus