A kalcium fontos ásványi anyag a szervezetünkben, a 99%-a a csontozatban és a fogakban található. A kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja a csontozat, izomzat fejlődéséhez, működéséhez szükséges optimális kalciumbevitelt.

A folyadékfogyasztás fontossága

Forrás: Pixabay

A csúcscsonttömeg 50%-a serdülőkorban alakul ki, a kalcium hiányos étkezés csonttörés, izomgörcsök kialakulásához vezethet, valamint felnőttkorban csontritkulást okozhat.

A kalcium részt vesz a csontépítésben, segíti az izomösszehúzódást, szerepet játszik az ingerületvezetésben és a vérképzésben.
Az ajánlott napi kalciumbevitel gyermekek / 9-18 év / esetében a hazai ajánlás szerint 1000 mg, a nemzetközi ajánlás szerint 1300 mg. Felnőttek esetén a napi 800 mg bevitel javasolt, sportolóknál a napi bevitel ne haladja meg az általános ajánlás kétszeresét.

A megfelelő D-vitamin bevitel segíti a kalcium hasznosulását a szervezetben. A napsütéses órák számának emelkedésével tölts minél több időt a szabad levegőn!
Az élelmiszerek közül a leggazdagabb kalciumforrás a tej és a tejtermékek.

Magas kalciumtartalmú nyersanyagok az olajos magvak, zabpehely, spenót, szardínia.
Táplálkozz változatosan! Fogyassz minden nap tejet és tejtermékeket!
Tejfehérje allergia esetén válassz kalciummal dúsított növényi tejhelyettesítő élelmiszereket.

Figyelj az egészségedre!❤️

Dormánné Szabó Brigitta sport-specifikus dietetikus