A sporttáplálkozásra vonatkozó ajánlások változnak az egyes időszakoknak / felkészülési, a versenyt közvetlenül megelőző időszak; versenyidőszak, átmeneti időszak / megfelelően.

Forrás: Pixabay

Az átmeneti időszak táplálkozási célja a testösszetételben bekövetkező negatív változások minimalizálása.
A táplálkozásban bekövetkező kedvezőtlen változások és a kevesebb testmozgás hatására zsírtömeg növekedés és izomtömeg csökkenés következhet be.

A pihenési időszakban is figyelj a táplálkozásodra és a rendszeres mozgásra! 🍒🥦🥖🍗🏸
A sportoló tányér mutatja, hogy a napi fogyasztás felében a zöldség-, gyümölcs fogyasztása javasolt. A sovány húsok, tejtermékek, tojás, magvak, száraz hüvelyesek egynegyed, az összetett szénhidrátok / tészta, pékáru, rizs, hajdina, bulgur, köles … / szintén egynegyed arányban történő fogyasztása ajánlott.

Táplálkozz változatosan! Figyelj az élelmiszerek, ételek minőségére, mennyiségére is!
Az optimális folyadékfogyasztásról se feledkezz meg!
Töltsd a pihenést tartalmasan! 💚

Dormánné Szabó Brigitta sport-specifikus dietetikus