A maja indiánok már isz. 600 körül használták a csokoládé őskori fajtáját szertartásokon, valamint gyógyszerként. A pörkölt, őrölt kakaóbabhoz vizet, kukoricalisztet, vaniliát és csilit adtak.
A 1500- as években Spanyolországnak kakaóbehozatali monopóliuma volt.
A csokoládé Spanyolországból Franciaországba XIII. Lajos felesége révén került. Majd a forró csokoládé fogyasztása az 1600-as években terjedt el Európában II. Károly uralkodása idején.
A csokoládéból, mint édességből korlátozott mennyiség fogyasztását javasolják a táplálkozástudományi szakemberek. A mértékletesség különösen a magas Energia- és zsiradék tartalma miatt fontos.
Az utóbbi években azonban számos kutatási eredmény került napvilágra, amely a csokoládé jótékony hatásait bizonyítja.
Ezek a hatások elsősorban a legalább 85 % kakaótartalmú, étcsokoládéra vonatkoznak.
Az étcsokoládé jelentős mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, amelyek a szervezetben keletkező káros anyagok az ún. szabad gyökök megkötésében játszanak fontos szerepet.
Mindezek mellett a csokoládé a számos értékes hatóanyag tartalmának köszönhetően hangulatjavító, serkentő, stresszoldó tulajdonságokkal is bír.
Természetesen a fogyasztásánál fontos a minőség, a mértékletesség.
Az egészséges életmód fenntartása mellett az ízletes, finom étcsokoládé fogyasztásával sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért!
Dormánné Szabó Brigitta dietetikus