A felnőtt magyar lakosság számára kidolgozott táplálkozási ajánlások mellett az MDOSZ a gyermekek részére is készített ajánlásokat az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra vonatkozóan.
Forrás: MDOSZ
Fontos a változatos étkezés; figyeljünk az élelmiszerek, ételek minőségére, mennyiségére is!
Ajánlott a napi ötszöri étkezés.
A tányér azt mutatja, hogy a napi élelmiszer-,ételfogyasztás fele zöldségből, gyümölcsből álljon, legalább négyszer együnk belőlük, amelyből legalább egy adag friss , nyers legyen! A zöldségek, gyümölcsök fontos tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak, magas a rosttartalmuk. A gyümölcslevek közül válaszd a 100%-os fajtát!
Fogyassz száraz hüvelyeseket / szárazbab, lencse… /!
Hetente kétszer egyél kis maréknyi olajos magvat a sótlan fajtából!
A burgonya legfeljebb 2 naponta kerüljön fogyasztásra!
A főétkezések tartalmazzanak teljes értékű fehérjét / tej, tejtermék, tojás, húsok, halak, felvágottak /, elsősorban a sovány fajtákat válaszd! Hetente legalább egyszer szerepeljen a tányéron hal! A hús főként a fehérje- és vastartalma miatt fontos, a halnak magas az omega3- zsírsav tartalma.
Naponta fogyassz 3 adag sovány tejet, vagy annak megfelelő mennyiségű tejterméket! Magas a fehérje -és a kalcium tartalma.
Naponta háromszor egyél gabonafélét / pékáru, rizs, tészta, bulgur, köles /, amelyből legalább 1 adag legyen teljes kiőrlésű! Értékes tápanyagokat, vitaminokat, rostokat tartalmaznak.
Csökkentsd a zsír-, cukor-, sófogyasztást! Hetente legfeljebb 2-3 alkalommal szerepeljen az étkezésben édesség!
Naponta 8 pohár /1,5-3 dl/ folyadék fogyasztása ajánlott, amelyből 5 pohár ivóvíz legyen!
Gyerekeknek ajánlott a napi legalább 60 perc testmozgás.
Az egészség fontos, ne felejtsd el!
A korosztálynak, nemnek, fizikai aktivitásnak megfelelő táplálkozás kialakítása szükséges.
Tanácsokért, segítségért forduljanak dietetikus szakemberhez!
Dormánné Szabó Brigitta dietetikus
Forrás: www.mdosz.hu