A szakember észrevétele a magyar lakosság egészségi állapotára vonatkozóan.
Az idei nyár sem múlhatott el 1-2 napos kirándulás, vízparti pihenés nélkül.
Sajnos szomorúan „könyveltem el” magamban, hogy nőknél és férfiaknál egyaránt magas a túlsúlyos, elhízott személyek száma, illetve a gyermekeknél is egyre gyakoribb egészségügyi probléma.

"Súlyos" problémák

Forrás: Pixabay

Egy 2014-ban végzett Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot felmérés alapján megállapították, hogy  a magyar felnőtt lakosság kétharmada túlsúlyos, elhízott.

Az elhízás magas rizikótényező a szív-, érrendszeri megbetegedések; diabetes; emésztőszervi-, rákos megbetegedések; depresszió… kialakulásában.

A prevenció fontos szerepet tölt be a csecsemő kortól kezdődően a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulásának megakadályozásában.

Az elsődleges a szülői, családi minta a helyes étkezési szokások kialakításában.

A megelőző tevékenységben a család és az egészségügyi társszakmák mellett a pedagógusok feladata is kiemelt.

A mai, rohanó világunkban sajnos nem fordítunk elegendő időt a táplálkozásra, kapkodva eszünk, illetve kimaradnak étkezések. Nagy százalékban a reggeli elmarad, sokszor éhgyomorra történik a kávé fogyasztása. Szerencsés esetben a nap folyamán fogyasztunk ételt, de sajnos sokunknál gyakran, amikor hazaérnek a munkából akkor történik a főétkezés. Ilyenkor már könnyebb, kevesebb étel fogyasztása lenne ajánlott, hogy az emésztőrendszer ne legyen terhelve. Ebben az időszakban már nem történik munkavégzés, mozgás nagy az esély a zsírpárnák felhalmozódására.

Ezután következik általában a drasztikus diéta, fogyókúra.” Hasznos tanácsok „elfogadása ismerősöktől, családtól, írott sajtóból, Internetről.

Többet ártunk vele, mint amennyit segítene. A kezdeti, látványos testsúlyvesztés a szervezetben lévő felesleges víz távozása. A hatékony fogyókúra lassú, kíméletes, hisz a felszedett kilók is hosszabb idő alatt keletkeztek.

A nem megfelelően folytatott fogyókúra hiányállapotok kialakulásához vezethet és a jojó effektus miatt a leadott kilók duplája, triplája visszajöhet.

A drasztikus megszorítás nem célravezető. Étkezzenek naponta legalább háromszor, csökkentsék az étkezésekre fogyasztott korábbi adagokat; az édesség, nassolnivalók mennyiségét; fogyasszanak 1,5-2 l tiszta vizet; mozogjanak legalább heti 4 alkalommal 20 -30 percet!

Keressenek fel szakembert, de csak akkor lesz eredményes a súlycsökkentés, ha együttműködnek, mivel az Önök elhatározása nélkül nem fog menni!

Dormánné Szabó Brigitta dietetikus