Különböző szendvicsvariációkat készítettem a múlt héten. Ígértem, hogy elmondom miért is választottam ezeket a változatokat.
Forrás: Egészség Dietetika
Készült sonkás, lazacos, tojásos, tejfölös-túrós, mozzarellás, humuszos szendvics.
Az alap a rozskenyér volt, amelyet a magas telítőértéke és a vízben nem oldódó rosttartalma miatt választottam. Segít az egyenletes vércukorszint fenntartásában, segíti az emésztést megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett, valamint mindezen tulajdonságoknak köszönhetően segíti az éhségérzet csökkentését, a salakanyagok ürülését a szervezetből, illetve a koleszterinszint csökkentését. Az emésztőrendszer gyulladásos állapota esetén nem ajánlott a fogyasztása.
A kenőzsiradékként rama margarint használtam hajszál vékonyan megkenve. Növényi eredetű, nem tartalmaz koleszterint. Emésztőrendszeri; szív-, érrendszeri betegségek esetén csökkentett zsírtartalmú fajtát válasszunk.
A sonkás, lazacos, tejfölös-túrós, mozzarellás és tojásos szendvics teljes értékű, állati eredetű fehérjét tartalmaz. A sonka sovány húskészítmény, amely fogyókúrában, diétákban, illetve az egészséges táplálkozásnak megfelelően fogyasztható. A sonka és a lazac fontos vasforrás.
A lazac jelentős omega-3 zsírsavtartalmú, amely fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében, a szív-érrendszer védelmében, a trigliceridszint csökkentésében, csökkenti a rák és a diabetes kialakulásának kockázatát, gyulladáscsökkentő hatású, javítja az erő-és állóképeséget, fokozza az aerob anyagcserét.
A mozzarellából a sovány fajtát; a tejfölből a 12% zsírtartalmú fajtát, a túróból szintén a sovány változatot választottam. A tejtermékek fontos kalcium források. Minél soványabb egy húsféle, tej, tejtermék annál magasabb a fehérje tartalma.
A tojás jelentős koleszterin- és zsírtartalmú, koleszterinszegény és emésztőszervi diétákban, valamint vesebetegség esetén mértékkel fogyasztandó. Epebetegeknél főként a tojásfehérje fogyasztása javasolt. A tojás magas foszfortartalmú, tartalmazza a zsírban oldódó vitaminokat /A D, E, K/, B1-, B2 vitamint.
A tejfölös-túrós, a tojásos, a mozzarellás szendvics az egyes vegetáriánus étkezési szokásoknak megfelelően fogyasztható, illetve a tej-tojásmentes diétákba beilleszthetők.
A humusz a vegán étrendben fogyasztható. Szendvicskrém, amelynek fő alkotóelemei a csicseriborsó, szezámmag, olívaolaj.
A csicseriborsó B1-, B6 vitamin, folsav tartalma jelentős. Ásványi anyagok közül fontos magnézium, vas, cink forrás. A szezámmag magas kalciumtartalmú, jelentős a magnézium, kálium, foszfor, vas; A, E, B1 és B2 vitamin tartalma.
A szendvicsekhez friss, nyers zöldségeket tettem; fontos vitamin-, ásványi anyag; rost források.
Felhasználtam vegyes biocsírát is, amely szintén fontos vitamin-, ásványi anyag tartalmú, különböző enzimeket tartalmaz, immunrendszer erősítő hatású.
Készült egy gluténmentes-, tej-, tojásmentes szendvics is. Az alap gluténmentes kenyér, Liga margarin és Gála sonka.
Készítsenek változatos szendvicseket az egyes étkezésekre!
Jó étvágyat!
Dormánné Szabó Brigitta dietetikus