Tavasszal a természet újjáéledésével együtt fordíts gondot a szervezeted egészséges ételekkel történő táplálására is.
A Húsvétot megelőző nagyböjti, 40 napos időszak lehetőséget nyújt számunkra a testi-lelki-szellemi megújulásra.
Forrás: egeszsegdietetika.hu
Kerüld az egyoldalú, divatdiéták követését, súlyos hiányállapotok kialakulásához vezethetnek.
A túlzott mértékű kalóriamegszorítás lassítja az anyagcserét, amely nemhogy támogatja a fogyást, éppen ellenkező hatást fog eredményezni a szervezetünkben.
A nagyböjti időszakban Hamvazószerdán, Nagypénteken és a pénteki napokon nem szokás húst fogyasztani .
A mértékletes táplálkozás segíti a szervezetünk káros anyagoktól történő megtisztítását.
Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak megfelelően étkezz.
Ez nem jelenti egyetlen étel, élelmiszer tilalmát sem. Fontos a mértékletesség !Táplálkozz minél változatosabban, így biztosíthatod a szervezeted számára a megfelelő tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat!
Fogyassz idényjellegű zöldségeket, gyümölcsöket naponta 5 alkalommal / nyers, saláta, párolt zöldség, főzelék formájában /!Jelentős rostforrások, segítik az emésztést.
Kerüljön az asztalra naponta legalább egyszer teljes kiőrlésű kenyér, gabonaféle / barna rizs, bulgur, köles, hajdina, quinoa /.
Fogyassz naponta félliternyi zsírszegény tejet, illetve annak megfelelő kalcium tartalmú tejterméket!
Az ételek elkészítéséhez kevés zsiradékot használj, válassz sovány húsokat, húskészítményeket, halat!
Mértékletesen sózz, használj zöldfűszereket!
Kerüld a túlzott cukorbevitelt, hetente legfeljebb 2 alkalommal fogyassz édességet, süteményt az étkezéshez kapcsoltan!
Fontos a napi, többszöri kisétkezés, étkezz nyugodt körülmények között!
A szomjúság oltására fogyassz tiszta vizet, ásványvizet, teát, frissen préselt gyümölcs-, zöldséglevet!
A helyes táplálkozás mellett fontos a rendszeres testmozgás.
A dohányzás, az alkoholfogyasztás mellőzése, a kávéfogyasztás mérséklete, elhagyása.
Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő életvitel fontos szerepet játszik az egyes betegségek megelőzésében, illetve a már kialakult kóros állapotok javításában, gyógyításában.
Figyelj Önmagadra, táplálkozz OKOSAN!
Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus