Elkezdődött az új tanév. 🙂
A tavalyi évkezdéskor már írtam egy bejegyzést, de örök aktualitás a gyerekek iskolaidő alatti táplálkozása..

 


Forrás: pixabay.com

Sajnos, a tapasztalatok alapján elmondható , hogy a gyerekek jelentős hányada nem megfelelően étkezik a hétköznapok során.

A felkelés utáni kapkodásban sokszor elmarad a reggeli.
A nap elkezdéséhez kiemelten fontos az első étkezés.
Abban az esetben, ha a gyermek nem éhes legalább 1 db gyümölcs, 1 pohár tej, 1 db joghurt; pár szem keksz, Abonett, puffasztott rizs elfogyasztása ajánlott.
Ideális esetben 1 db szendvics / sajtos, sonkás, tojásos, halas /, rozsos, korpás , teljes kiőrlésű pékáruval , zöldségekkel; rántotta, tükörtojás; müzli, natúr gabonapehely, granola … szerepeljen a reggeli menüben.

A nap folyamán a napi ötszöri étkezés javasolt.
Ha a gyermek nem menzás, illetve válogatós, csomagolj uzsonnás dobozba gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű kiflit, zsemlét, kenyeret, teljes kiőrlésű péksüteményt, szendvicset, maci sajtot, amely nem romlandó.
A romlandó élelmiszerek csomagolására / sovány sonka, sajt, joghurt, tej / kis hűtőtáskát vihet az iskolába a gyermek.
Müzliszelet, puffasztott rizs, rizscsipsz, korpás keksz, zabkeksz, kölesgolyó, aszalt gyümölcs, zöldségcsipsz kerüljön a csomagba, amiből napközben válogathat.
Ha kimarad a napközbeni étkezés, mire hazaér , éhes lesz, könnyen zsírdús ételeket, csipszeket, cukros édességeket fogyaszthat.
A vacsorára könnyű , tápláló szendvics; húsos, halas, sajtos, tojásos feltéttel tészta, rizs, burgonya, párolt zöldség , saláta kerüljön az asztalra kisebb mennyiségben. Kerüljétek a késő esti nassolást!

A sportoló gyermekeknél is gyakori probléma, hogy étkezés nélkül indulnak edzésre, az alacsony energiabevitel hiányállapotok kialakulásához, a szervezet nem megfelelő működéséhez vezethet, valamint nő a sérülés kockázat. Az edzés utáni táplálkozás ne maradjon el!

Kiemelten fontos a gyermek napi optimális folyadék bevitele!
Vigyen magával kulacsban tiszta vizet, amelyet a nap folyamán töltsön újra! A napi 8 pohár folyadék elfogyasztása javasolt!

Figyelj a gyermeked egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozására!
Az egészsége a tét!
Sikeres tanévet kívánok!

Dormánné Szabó Brigitta, dietetikus💚